Slovenske kravje kupčije jezijo Junckerja

Novi predsednik evropske komisije pričakuje, da Slovenija v prihodnjih dneh imenuje komisarja

Objavljeno
27. julij 2014 17.11
reu-EU-ELECTION/COMMISSION
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Izvoljeni predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je globoko nezadovoljen, ker mu Slovenija še ni poslala predloga za imena kandidata za prihodnjega komisarja.

Rok, do katerega naj bi članice poslala v Bruselj ime svojega kandidata se izteče konec julija, v četrtek. Kot so nam pojasnili v Junckerjevem štabu, so dobili imena kandidatov za prihodnje komisarje že iz 21 članic.

»Iz Slovenije sploh še nismo dobili ničesar,« so pojasnili viri blizu Junckerju , ki so zaradi kočljivosti vprašanja hoteli ostati anonimni. Z drugimi državami, ki še niso poslale imena, da so v intenzivnih razpravah na več ravneh in glede imenovanj ne pričakujejo težav. 

Večina držav že predlagala komisarske kandidate

Ob Sloveniji da z imenom zavlačuje le še Italija, ki že tako želi dobiti eno od visokih funkcij v Bruslju. Doslej se je za njihovo kandidatko za visoko zunanjepolitično predstavnico Unije omenjala vodja italijanske diplomacije Federica Mogherini.  Skoraj vse države so že izbrale kandidate ali se vsaj ve, kdo bodo.  Tako bo komisar iz Nemčije spet Günther Oettinger, ki je bil v dosedanji komisiji pristojen za energetiko, Hrvaška bo v Bruselj vnovič poslala Nevena Mimico. 

Viri pri Junckerju opozarjajo, da je ravnanje Slovenije postaja čedalje večja težava in da pričakujejo spoštovanje roka za predlaganje komisarja. »To je strog rok,« so povedali. Postavljen da je bil na zadnjem vrhu EU. Spoštovanje roka da je ključno, saj mora Juncker sestaviti kolegij komisarjev, v katerem je skupaj z njim 28 članov. Samo ime kandidata in njegove značilnosti da imajo velik pomen, saj mora predsednik komisija še razdeliti področja, za katerega bo kdo pristojen. Neresen pristop da utegne vplivati na področje, ki ga bo dobila Slovenija.

Poleg tega mora Juncker vsaj v osnovi pripraviti delo prihodnje komisije. Posebna težava je, ker v Sloveniji sploh še ni jasno, kako naj bi vlada imenovala prihodnjega komisarja. Glede vprašanja, ali bi bila sprejemljiva ponudba s tremi kandidati, med katerimi bi Juncker nato izbral najbolj primernega, je bil odgovor: »Potrebujemo ime.« Kljub temu da bi bilo sprejemljivo tudi, če bi bilo predlaganih imen več. Navsezadnje, Juncker je kot predsednik luksmeburške vlade tedanjemu predsedniku komisije Romanu Prodiju ponudil v izboru tri kandidatke. 

V slovenski javnosti sicer kroži imen več imen, ki bi utegnili biti imenovani za komisarja. Med bruseljskimi kadri sta v igri komisar za okolje Janez Potočnik, ki je v komisiji že deset let, in slovenski veleposlanik pri EU Rado Genorio. Na svojo željo po komisarskem položaju je vsaj posredno namignila  tudi premierka v odhodu Alenka Bratušek.