Snowden naposled zaprosil za azil v Rusiji

Ruski odvetnik Anatlij Kučerena je danes potrdil, da je ameriški žvižgač oddal prošnjo za začasni azil v Rusiji.

Objavljeno
16. julij 2013 16.24
Mo. B., Delo.si; Ju. K., zunanja politika
Mo. B., Delo.si; Ju. K., zunanja politika

Moskva − Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je svetovni javnosti razkril tajno delovanje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), je naposled le zaprosil za politično zatočišče v Rusiji.

Nekdanji obveščevalni analitik, ki si je z razkrivanje spornega delovanja NSA nakopal bes uradnega Washingtona, je v petek sporočil, da namerava Rusijo znova zaprositi za azil. Za ta korak se je odločil kljub pogoju ruskega predsednika Vladimirja Putina, da sme v Rusiji ostati le, če preneha razkrivati tajne podatke o ZDA.

Ruski RT poroča, da je Snowden prošnjo za azil neposredno oddal pravniku Anatoliju Kučereni, zaposlenemu pri ruski službi FMS, pristojni za priseljevanje, ki je prav v ta namen prišel na tranzicijsko območje letališča Šeremetjevo. »Pojasnil sem mu zapleten postopek. Odločili smo se, da zaposleni iz FMS pride na letališče in sprejme prošnjo, saj Snowden ne sme zapustiti tranzitnega območja,« je pojasnil Kučerena.

Pravnik, ki ga je Snowden prosil za pomoč, je povedal, da se trenutno najbolj razvpiti ameriški ubežnik še vedno ni odločil, ali bo naposled odpotoval v Latinsko Ameriko. »Med pogovorom z menoj ni omenjal, da se namerava po odobritvi azila preseliti v drugo državo. Izgleda, da še ni sprejel končne odločitve,« je dejal.

V Rusiji največ dve leti

RT pojasnjuje, da mora služba FMS prvi pregled prošnje opraviti v petih dneh, celoten proces pa lahko traja tudi do tri mesece. Kot piše RT, je Snowden zaprosil za »začasni azil«, ki je neke vrste humanitarni status, s katerim odložijo takojšno deportacijo. V primeru, da mu prošnjo odobrijo, bo lahko v Rusiji ostal 12 mesecev, azil mu lahko nato podaljšajo še za največ leto dni.

Predstavnik FMS Vladimir Volokh je za Interfax povedal, da lahko Snowden med preučevanjem njegove prošnje ostane na letališču ali pa ga preselijo azilni dom.

Putinov pogoj po novem sprejemljiv

Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom otoka Gogland v Finskem zalivu opozoril na spremembo v Snowdnovem pristopu in njegovo načelno pripravljenost, da v zameno za politični azil sprejme edini pogoj Rusije, o katerem še nedolgo tega ni hotel niti slišati.

»Po njegovi izjavi sodeč, je nekoliko spremenil stališče,« je pred novinarji povedal Putin, a poudaril, da položaj še vedno ni povsem razjasnjen. Rusija je ameriškemu ubežniku že v prvih dneh po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo pojasnila svoje zadržke. »Z ZDA nas vežejo določene vezi. Ne želimo si, da bi vaše aktivnosti kakorkoli škodile našim odnosom,« je Putin strnil rusko stališče. Ko je Snowden dejal, da bo nadaljeval svoj aktivizem, Rusiji po predsednikovih besedah ni ostalo drugega, kot da mu odreče pomoč.

Nekdanji sodelavec NSA je sicer vse od 23. junija ujet na moskovskem letališču Šeremetjevo, kamor je priletel iz Honkonga. Kmalu po odhodu s Kitajske so mu ameriške oblasti preklicale potni list, Ekvador, kamor je najprej zaprosil za azil, pa njegovo prošnjo po zatočišču še vedno preučuje.

Med petkovo konferenco, katere se je kot edina novinarka udeležila naša dopisnica iz Moskve Polona Frelih, je Snowden sporočil, da namerava Rusijo znova prositi za azil, kljub temu da je prošnjo pred dnevi že preklical. Vladimir Putin je namreč kmalu po prvi prošnji za azil sporočil, da mu ga bodo odobrili pod pogojem, da preneha razkrivati podatke o spornem delovanju NSA. Snowden je nato prošnjo preklical, po incidentu z letalom bolivijskega predsednika, pa si je premislil. V petek je pojasnil je, da bi hotel v Rusiji ostati, dokler ne najde varne poti do Latinske Amerike, kjer mu Bolivija, Nikaragva in Venezuela ponujajo azil.