Snowden: Resnica bo prišla na dan, ne da se je ustaviti

Žvižgač, ki je svetovni javnosti razkril podrobnosti o tajnem programu NSA, odgovarja na vprašanja bralcev.

Objavljeno
17. junij 2013 22.35
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London – Devetindvajsetletni Američan Edward Snowden, ki je z razkritjem tajnega programa Državna varnostna agencija (NSA) poskrbel za enega največjih škandalov v času predsedovanja Baracka Obame, je danes na Guardianu odgovarjal na vprašanja bralcev.

Številni njegovi rojaki ga vidijo kot junaka, ki se je žrtvoval za osebno svobodo, spet drugi ga obravnavajo kot izdajalca. Na vprašanje, kaj bi svetoval drugim, ki imajo prav tako kot on dostop do zaupnih informacij, z njihovim razkritjem pa bi znatno vplivali na razumevanje delovanja ameriških obveščevalnih služb in njihovega vpliva na civilno družbo, je odgovoril le: »Za to državo, je vredno umreti«.

Kljub temu pa zaradi razkritja zaupnih informacij ni pripravljen iti v zapor. Pojasnil je, da je odnos ZDA do žvižgačev predvidljiv – nemudoma veljajo za krive izdajalstva. Po njegovih besedah  v domovini ne bi bil deležen pravičnega sojenja. »Neumno bi bilo, da bi se jim predal prostovoljno, ko pa lahko zunaj zapora naredim veliko več dobrega kot od znotraj,« je povedal.

Na vprašanje, kako komentira očitke, da je izdajalec in da je z razkritjem ogrozil varnost ZDA, je odgovoril, da je med ljudmi, ki ga najglasneje obsojajo, tudi nekdanje podpredsednik države Dick Cheney. Kot je povedal, gre za človeka, ki je pomagal vzpostaviti tajni program, s katerim lahko ameriške oblasti brez omejitev množično in nediskriminatorno vohunijo za nedolžnimi državljani. »Da te Dick Cheney označi za izdajalca, je najvišja čast, ki lahko doleti Američana,« je zapisal.  Ostro je zavrnil očitke, da dela za kitajsko vlado. »Sodelujem le z novinarji,« je zapisal.

Povedal je še, da namerava v prihodnjih dneh razkriti še več podrobnosti o delovanju NSA. »Vse kar lahko povem za zdaj je, da ameriški vladi tega ne bo uspelo prekriti s tem, da me zaprejo ali ubijejo. Resnica bo prišla na dan, tega se ne da ustaviti,« je še zapisal.