»Snowdna ustrahuje imperij!«

Edward Snowden po zagotovilih WikiLeaksa ni sprejel še nobene odločitve o državah, ki so mu odobrile azil.

Objavljeno
09. julij 2013 15.50
CUBA-MONCADA-59TH ANNIVERSARY-RAUL CASTRO
G. A., zunanja politika
G. A., zunanja politika

Caracas −Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP včeraj Edwarda Snowdna pozval, naj se odloči, kdaj bo prišel v Caracas, saj je bila njegova prošnja za azil sprejeta in odobrena.

»Njegovo prošnjo za azil smo prejeli, sedaj pa je njegova odločitev, kdaj in če bo prišel,« je iz predsedniške palače novinarjem povedal Maduro.

Venezuela, Nikaragva in Bolivija Snowdnu ponudile zatočišče

Pretekli vikend so levo usmerjene latinskoameriške države Venezuela, Nikaragva in Bolivija povedale, da bi sprejele Snowdna, ki se še vedno zadržuje na mednarodnem letališču Šeremetjevo v Moskvi.

»Mladeniču smo povedali, da ga ustrahuje imperij, zato lahko kadar koli dobi zatočišče pri nas,« je še povedal venezuelski predsednik in s tem očrnil ZDA. Dodal je, da s Snowdnom trenutno nimajo vzpostavljenega kontakta.

Prav tako je tudi veleposlaništvo Nikaragve v Moskvi potrdilo, da je prejelo njegovo prošnjo za azil, vendar Američan tudi z njimi še ni stopil v stik. Predsednik Daniel Ortega je dejal, da bi, če bi okoliščine dovoljevale, Snowdna sprejeli brez vsakršnih težav.

Polet iz Moskve je za ameriškega ubežnika še toliko bolj težaven zaradi ameriškega preklica njegovega potnega lista. V Latinsko Ameriko je direkten polet iz Moskve mogoč preko Kube, ki pa po včerajšnji izjavi predsednika Raula Castra pri tem ne vidi ovire.

Težave z letom pa bi Snowden lahko imel tudi zaradi prečkanja zračnih prostorov nekaterih evropskih držav, ki so prejšnji teden samo zaradi suma, da se zadržuje na letalu, dobesedni prizemljile letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Ta je kasneje Združene države tudi obtožil, da izvajajo dodatni pritisk na evropske države.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki opozarja, da lahko vsaka država, ki bi dovolila prevoz, nastanitev in politični azil Edwardu Snowdnu, pričakuje spremembo odnosov z ameriškimi oblastmi.

Maduro z javnim vabilom Snowdna v svojo državo ohranja in nadaljuje protiameriško retoriko, ki jo je že začel njegov predhodnik Hugo Chavéz. S takšnimi potezami venezuelski predsednik ohranja sovražno nastrojenost do zunanje politike ameriškega predsednika Baracka Obame. Državi na primer nista izmenjali veleposlanikov že vse od leta 2010.

»Snowden mora zapustiti Šeremetjevo pred obiskom Obame«

Aleksej Puškov, vodja odbora za zunanje zadeve v spodnjem domu ruskega parlamenta, je za časopis Kommersant včeraj povedal, da situacija s Snowdnom povzroča dodatne napetosti v odnosih z Washingtonom, ki so že tako ali tako zapleteni. Dodal je še, da mora biti saga z ameriškim žvižgačem zaključena še pred septembrskim obiskom predsednika Obame pri Vladimirju Putinu.

O izjavah venezuelskega predsednika in odobritvi prošnje za azil Snowdnu pa je Puškov dejal, da takšna dejanja Venezueli ne morejo več škoditi, ker so njihovi odnosi z ZDA že tako katastrofalni. »Ne more biti še slabše, kot je,« je še zapisal na twitterju.