Snowdnu azil ponudila še Bolivija

Razvpiti ameriški ubežnik je že 14 dni ujet na moskovskem letališču, kjer čaka na odgovore o prošnjah za azil.

Objavljeno
06. julij 2013 10.35
HONG KONG-CHINA-US-CRIME-INTELLIGENCE-SNOWDEN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva – Ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je s svojimi razkritji dodobra razburkal odnose med državami z vsega sveta, je Latinska Amerika po včerajšnje srečanju državni voditeljev prižgala žarek upanja. Nikaragovski in venezuelski predsednik sta včeraj namreč sporočil, da sta razvpitemu ubežniku pripravljena odobriti »humanitarni azil«, danes pa se je za ta korak odločila tudi Bolivija.

Daniel Ortega in Nicolas Maduro sta novico sporočila po srečanju voditeljev držav Latinske Amerike, ki so včeraj skupno obsodile sporno preusmeritev letala bolivijskega predsednika Eva Morales na dunajsko letališče. Incident se je zgodil v sredo, ko so štiri evropske države – Španija, Portugalska, Italija in Francija – zaprle svoj zračni prostor in letalo, na katerem so sumile, da se skriva tudi Snowden, prisilile k pristanku. »Nismo več kolonije. Zaslužimo si spoštovanja in ko je katera od naših vlad deležna žalitev je užaljena celotna Latinska Amerika,« je povedal urugvajski predsednik José Mujica.

Snowdnu je azil sprva ponudil predsednik Nikaragve Daniel Ortega, ki je potrdil, da so prejeli njegovo prošnjo. »Smo odprta država, ki spoštujemo pravico do azila, in jasno je, če okoliščine dovoljujejo, da bom z veseljem sprejeli Snowdna in mu v Nikaragvi nudili zatočišče,« je povedal. Nekaj minut pozneje je podobno sporočilo svetu sporočil tudi venezuelski predsednik Nicolas Maduro. »Kot voditelj Bolivarske republike Venezuele sem se odločil, da bom mlademu Snowdnu ponudil azil … in s tem tega mladega moža zaščitil pred imperialističnim pregonom,« je povedal.

Venezuela in Nikaragva sta Snowdnu svojo ponudbo sporočili na dan, ko je prošnjo za azil poslal še v šest držav, poleg tistih 20, na katere se je že obrnil. Večina držav, med katerimi so tako evropske kot latinskoameriške, je prošnjo zavrnila na podlagi tehničnih podrobnosti, češ da dokument ni popoln.

Saga, v kateri nekdanji analitik Agencije za nacionalno varnost (NSA) igra osrednjo vlogo, se je začela 6. junija, ko je britanski Guardian objavil, da ameriške oblasti zbirajo telefonske izpiske več sto tisoč Američanov. Nadaljevala se je z razkritjem identitete žvižgača Edwarda Snowdna, ki je pred pregonom zbežal v Hongkong. Sledila so nadaljnja razkritja o spornem nadzorovanju in prisluškovanju NSA tudi v drugih državah sveta. Snowden je iz Hongkonga 23. junija zbežal v Moskvo, kjer je upal na azil v Ekvadorju, a ta še vedno odloča o njegovi prošnji. Z neveljavnim ameriškim potnim listom in brez odobritve azila je ujet na moskovskem letališču Šermetjevo.