So Arafata zastrupili?

Smrt palestinskega voditelja spet buri duhove, potem ko so na njegovih oblačilih odkrili smrtonosni polonij 210.

Objavljeno
04. julij 2012 14.04
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Doha, Lozana — Katarska televizija Al Džazira je v torek zvečer objavila šokantne rezultate preiskave osebnih predmetov Jaserja Arafata, ki jih je po njenem naročilu opravil ugledni švicarski forenzični laboratorij. Na njih so namreč odkrili sledi smrtonosnega polonija 210, ki namigujejo, da dolgoletni palestinski voditelj ni umrl naravne smrti.

Vzrok smrti ikone palestinskega osvobodilnega gibanja pred osmimi leti je še vedno zavit v tančico skrivnosti, saj zdravniki vojaške bolnišnice na obrobju francoske prestolnice, kjer je preživel zadnje dni, nikoli niso pojasnili, kaj je botrovalo nenadnemu pešanju njegovega zdravja. Konec oktobra 2004 je namreč Arafata v predsedniškem kompleksu v Ramali, kjer ga je izraelska vojska oblegala več kot dve leti, nenadoma obšla slabost, v naslednjih dneh se je njegovo zdravstveno stanje hitro poslabšalo, pomagal pa mu ni niti hitra evakuacija v Francijo, kjer je umrl 11. novembra tega leta.

Zaradi bliskovitega poteka »bolezni« so mnogi Palestinci že tedaj sumili, da so njihovega voditelja v resnici zastrupili, zadnje ugotovitve švicarskih znanstvenikov pa kažejo, da so morda imeli prav. Raziskovalci inštituta za radiofiziko v Lozani so namreč pri analizi osebnih predmetov, ki jih je Arafat nosil oziroma uporabljal tik pred smrtjo, novinarjem Al Džazire pa jih je izročila pokojnikova vdova Suha Arafat, odkrili sledi radioaktivnega polonija 210, ki povzroči smrt že ob vnosu izjemno majhne količine (manjše od milijoninke grama) v organizem.

Zaznane količine radioaktivnega izotopa v izročenih predmetih, predvsem tistih, na katerih so bile tudi sledi Arafatovih telesnih tekočin, so močno presegle običajne vrednosti, med trimesečno preiskavo pa so odkrili še, da polonij ni prišel iz naravnega okolja. Polonij 210 je širši javnosti postal znan konec leta 2006, ko je za posledicami zastrupitve z njim v londonski bolnišnici umrl nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko, ki je postal disident in se tako zameril oblastem v Moskvi. Čeprav so zdravniki že po nekaj dneh odkrili vir zastrupitve, pacientu ni bilo več pomoči - umrl je tri tedne pozneje.

Litvinenko je že na začetku bolezni kazal nekatere simptome, ki so nakazovali na radiacijsko bolezen (bruhanje, diareja ...), zaradi porumenelosti kože pa so sprva sumili na okvaro jeter, zaradi česar so ga testirali na hepatitis in virus HIV. Precej povedno je, da so tudi pri Arafatu odkrili podobne simptome in tudi pri njem je sum padel na cirozo jeter in AIDS. Toda zdravniki inštituta za sodno medicino na lozanski univerzi so na podlagi analize zdravniške dokumentacije preminulega palestinskega voditelja izključili ta dva vzroka, prav tako pa niso našli nobenih znakov, da bi bolehal za rakom. Nasprotno, vse kaže, da je bil Afarat pred nenadno boleznijo povsem zdrav.

Odkritje polonija na njegovih oblačilih in zobni krtački pa še ne potrjuje domnev, da je bil prvi palestinski predsednik dejansko zastrupljen z radioaktivnim izotopom. Arafatova vdova, ki je prepričana, da so ga umorili, je tako, da bi razblinila dvome, palestinske oblasti že zaprosila za izkop Arafatovega trupla, vendar bo za njihov morebitni prevoz v tujino potrebovala tudi privoljenje izraelskih oblasti. Ob tem se, seveda, postavlja vprašanje, kdo bi lahko zakrivil njegovo smrt, dejstvo, da je polonij 210 mogoče proizvesti le v jedrskem reaktorju, pa močno zoža krog potencialnih storilcev.