So na Hrvaškem vendarle našli truplo Antonije Bilić?

Najstnica Antonija Bilić je izginila 7. junija lani. Zaradi umora so oktobra na 40 let zapora obsodili Dragana Paravinjo.

Objavljeno
28. november 2012 12.02
cropix paravinja
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Zagreb - Na smetišču parkirišča za tovornjake ob državni cesti v kraju Fulaje pri Josipdolu na Hrvaškem so našli človeške kosti. Policija od torka pregleduje kraj, hrvaški mediji pa ugibajo, da gre za ostanke najstnice Antonije Bilić, ki jo pogrešajo od junija lani. Zaradi umora Bilićeve so oktobra na 40 let zapora obsodili Dragana Paravinjo.

Namestnik državne tožilke iz Karlovca Mladen Krajačić po pisanju Slovenske tiskovne agencije ni mogel potrditi, ali kosti pripadajo ženski ali moškemu, dodal pa je, da bo vse jasno čez nekaj dni, ko bodo v Zagrebu opravili analizo DNK. Kraj, kjer so našli posmrtne ostanke, je nekaj sto metrov oddaljen od viadukta avtoceste proti Splitu in le nekaj kilometrov od počivališča Modruš, na katerem so 7. junija lani zadnjič zasledili signal z mobitela Bilićeve. Viadukt gre nad državno cesto Duga Resa - Josipodol - Senj, ob kateri so našli kosti.

Preiskovalci neuradno ocenjujejo, da so sledi, ki so jih našli ob kosteh, kot so obleka in lasje, resni indici, da gre za ostanke dekleta. Kosti, ki niso bile zakopane, je našel lovec, ki je nemudoma obvestil policijo.

Antonija izginila junija lani

Kot smo že poročali, je Antonija izginila 7. junija lani. Priče so jo videle vstopiti v kamion in to povedale policiji. V naslednjih dneh je njena družina z nastopi v medijih podžigala policijo, da je ta sprožila največjo iskalno akcijo za pogrešano osebo zgodovini Hrvaške.

Policija je tako pregledala posnetke številnih nadzornih kamer in opravila razgovore s tovornjakarji po vsej državi. Dvaindvajsetega junija je potrdila identiteto voznika, a osumljeni Dragan Paravinja je ob pomoči soproge pobegnil v Bosno in Hercegovino. Policija ga je iskala več dni, do takrat pa se je preiskovalcem javila še ena njegova žrtev, ki jo je poskušal napasti pri Omišu, a mu je pobegnila. Policija je za njim razpisala tudi mednarodno tiralico in odkrila, da je bil Paravinja v Srbiji obsojen zaradi posilstva in poskusa posilstva, ker pa ima dvojno državljanstvo, je neovirano živel in delal v Sloveniji, nato pa še na Hrvaškem.

Šestindvajsetega junija so Paravinjo naposled aretirali in privedli na policijsko postajo v Banja Luki. V priporu je preiskovalcem priznal, da je zadavil Antonijo in njeno truplo odvrgel v jezero Brljan na Krki. Čez nekaj dni je priznanje krivde sicer preklical in dejal, da so ga k priznanju prisilili z udarci in da Antonije ni nikoli srečal.

Antonijo je v naslednjih mesecih iskalo več kot tisoč ljudi - policisti, gasilci, reševalci, lovci in prostovoljci. Za iskalno akcijo so porabili okoli 2,5 milijona kun oziroma 330.000 evrov, uporabili brezpilotna letala in sonar slovenske vojske ter izsušili jezero Brljan.

Dvaindvajsetega julija so Paravinjo izročili Hrvaški in namestili v šibeniški zapor. Čeprav je policija našla DNK dokaze, da je bila Antonija v njegovem kamionu, je osumljenec krivdo zavračal in trdil, da so bili dokazi podtaknjeni.

Dvaindvajsetega marca 2012 se je na šibeniškem sodišču naposled začelo sojenje Draganu Paravinji za umor in poskus posilstva Antonije Bilić, ki se je zaključilo 18. oktobra. Kot je povedal odvetnik družine Bilić Vinko Ljubičić, je družina upala, da bo Paravinja pod pritiskom naposled popustil in povedal, kje je Antonijino truplo, kar pa se ni zgodilo.