Sodišče potrdilo prepoved opravljanja javne funkcije za Berlusconija

Sodišče bo 10. aprila odločalo, ali bo Berlusconi enoletno kazen prestajal v hišnem priporu ali pa bo opravljal družbenokoristno delo.

Objavljeno
19. marec 2014 16.16
ITALY-POLITICS-BERLUSCONI
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Rim − Italijansko kasacijsko sodišče je sinoči potrdilo dveletno prepoved opravljanja javne funkcije, ki je doletela nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija zaradi lanske obsodbe zaradi davčne utaje, piše Slovenska tiskovna agencija.

Berlusconija so v primeru Mediaset obsodili na štiriletno zaporno kazen, sodniki pa so mu naložili še prepoved opravljanja javne funkcije.

V končni razsodbi so zdaj kasacijski sodniki dolžino prepovedi postavili pri dveh letih, s čimer so potrdili oktobrsko sodbo nižjega prizivnega sodišča, piše STA.

Obžalovanje nad odločitvijo kasacijskega sodišča je že izrazil Berlusconijev odvetnik Nicolo Ghedini, ki je sodnike pozval, naj postopke zaustavijo, dokler Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu ne odloči o pritožbi, ki jo je vložil Berlusconi.

A odločitev kasacijskega sodišča po pričakovanjih ne bo imela velikega praktičnega učinka, saj so Berlusconija zaradi pravnomočne obsodbe že izključili iz senata in mu na podlagi protikorupcijskega zakona za šest let prepovedali kandidaturo na parlamentarnih volitvah.

Berlusconi pa še mora prestati svojo kazen, ki so mu jo s štirih let zmanjšali na eno leto in še te mu zaradi starosti ni treba prestati za zapahi. Milansko sodišče bo 10. aprila odločalo, ali bo enoletno kazen prestajal v hišnem priporu ali pa bo lahko opravljal družbenokoristno delo, še piše STA.