Sodišče prestavilo odločitev o Berlusconijevi prošnji

Sodišče je obravnavo prestavilo zaradi obveznosti Berlusconija ob izvolitvi novega predsednika.

Objavljeno
18. april 2013 16.42
ITALY-VOTE/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Rim - Italijansko vrhovno sodišče v Rimu je prestavilo današnje zaslišanje, na katerem bi odločalo o prošnji nekdanjega premiera Slivia Berlusconija, da se sojenji v primeru Ruby ter glede davčnih utaj, iz Milana prestavita v Brescio. Nov datum zaslišanja je tako 6. maj.

Vrhovno sodišče je ugodilo prošnji za prestavitev današnjega zaslišanja Berlusconijevih odvetnikov, saj imajo ti kot poslanci v italijanskem parlamentu obveznosti glede volitev predsednika države.

Sodišče v Rimu bo tako svojo odločitev o prestavitvi dveh sojenj italijanskemu medijskemu mogotcu izven Milana odločalo šele maja. Berlusconijevi odvetniki si sicer sojenja drugje želijo zato, ker so prepričani, da sodniki v Milanu »ustvarjajo sovražno okolje« za njihovo stranko.

Berlusconi je v procesu Ruby obtožen, da je imel odnos s prostitutko, znano pod vzdevkom Ruby, ko je bila ta še mladoletna, kar je v Italiji kaznivo dejanje. Dolžijo ga tudi zlorabe oblasti, ker naj bi Ruby s pritiski na policijo leta 2010 spravil iz zapora.

V drugem primeru se Berlusconi zagovarja zaradi davčne utaje pri poslovanju njegovega podjetja Mediaset. Nekdanji premier je bil na prvi stopnji oktobra lani obsojen na zaporno kazen, trenutno pa poteka prizivni postopek. Naslednja obravnava je predvidena za 20. april.