Sodišče v Strasbourgu odobrilo izročitev domnevnih teroristov ZDA

Sodišče je odločilo, da s prestajanjem kazni v visoko varovanem ameriškem zaporu njihove pravice ne bodo kršene.

Objavljeno
10. april 2012 15.35
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Strasbourg - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes odločilo, da Velika Britanija peterico osumljeno terorizma lahko izroči Združenim državam Amerike. S tem namreč ne bo kršila tretjega člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje mučenje ali nečloveško in ponižujoče ravnanje z ljudmi. Vseeno ima peterica, med njimi tudi egiptovski klerik Abu Hamza al Masri, pravico, da se v treh mesecih pritoži na razsodbo.

Hamza ter Babar Ahmad, Sjed Tahla Asan, Adel Abdul Bari in Kaled Al Favaz so trdili, da bi s prestajanjem kazni v visoko varovanem zaporu ADX v ameriški zvezni državi Kolorado kršili njihove osnove človekove pravice. V omenjenem zaporu kazen prestajajo zaporniki, ki po mnenju ameriških oblasti predstavljajo najvišjo stopnjo grožnje. Glede na obtožnico peterici grozi dosmrtna zaporna kazen v samici. Poleg tega imajo zaporniki omejen čas za tuširanje, majhna okna, betonsko pohištvo in povsem prekinjen stik z zunanjim svetom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

ZDA njihovo izročitev zahtevajo zaradi domnevnih terorističnih dejanj. Med drugim je Abu Hamza, ki so ga v Londonu zaradi spodbujanja nasilja nad neverniki obsodili leta 2007, osumljen podpore afganistanskim teroristom v obdobju med letoma 1999 in 2001. Prav tako naj bi nameraval v Oregonu med letoma 1999 in 2000 ustanoviti center za urjenje teroristov.

ESČP še vedno ni odločilo o usodi šestega domnevnega terorista Haruna Rašida Asvata. Razsodbo bo sprejelo na podlagi psihiatrične ocene.