Sodišče zavrnilo zahtevo za izločitev sodnikov v procesu NSU

Obramba je sodnikom očitala pristranskost. Nadaljevanje sojenja so zaradi zahtev za izločitev sodnikov prestavili na 14. maj.

Objavljeno
10. maj 2013 21.03
GERMANY-FARRIGHT-TRIAL-TURKEY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

München − Višje deželno sodišče v Münchnu je danes zavrnilo obe zahtevi po izločitvi sodnikov na sojenju članici nemške neonacistične trojke Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Beate Zschäpe in soobtoženim.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, so odvetniki enega od soobtoženih Ralfa Wohllebna zaradi domnevne pristranskosti sodnikov vložili zahtevo po izključitvi treh sodnikov, a njihova zahteva po mnenju münchenskega sodišča ni upravičena.

Odvetniki so zahtevo med drugim utemeljevali s tem, da sodišče Wohllebnu ni določilo tretjega odvetnika, prav tako so sodniki menda z javnostjo delili določene informacije.

Tudi odvetniki Zschäpejeve so podali zahtevo po izločitvi enega od sodnikov in sicer predsedujočega sodnika Manfreda Götzla, ki pa jo je sodišče prav tako zavrnilo, piše STA.

Kot smo v Delu že poročali, je 38-letna Zschäpejeva obtožena sostorilstva pri vseh zločinih trojke NSU − od serije desetih umorov do bančnih ropov in bombnega napada. V primeru obsodbe ji grozi dosmrtna ječa. Zschäpejeva sicer v priporu že ves čas molči in se doslej ni izrekla o svoji krivdi.

Poleg Zschäpejeve so na zatožni klopi še štiri osebe − nekdanji funkcionar NPD Wohlleben in Carsten S. sta obtožena pomoči pri umoru, ker sta domnevno priskrbela pištolo, s katero je trojka NSU izvedla devet umorov, Andre E. in Holger G. pa sta obtožena podpore teroristični združbi.

Sojenje, ki se je začelo 6. maja, so zaradi zahtev za izločitev sodnikov prekinili in se bo predvidoma nadaljevalo 14. maja.