Sodišče znova preložilo sojenje Timošenkovi

Zaradi odsotnosti nekdanje premierke so že sedmič preložili začetek obravnave. Znova bodo poskusili 23. novembra.

Objavljeno
13. november 2012 14.27
UKRAINE-POLITICS-VOTE-OPPOSITION-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev - Sodnik v mestu Harkov je danes določil nov datum začetka sodne obravnave proti nekdanji premierki Juliji Timošenko. Sojenje, ki so ga iz različnih razlogov preložili že sedemkrat, naj bi se zdaj začelo 23. novembra. Sodnik je danes po poročanju francoske tiskovna agencije AFP razložil, da obravnave ne more začeti zaradi odsotnosti obtožene.

Julija Timošenko sicer že od oktobra lani prestaja sedemletno zaporno kazen. Obsojena je bila zaradi zlorabe položaja, saj je v času svojega mandata z Rusijo podpisala pogodbo o dobavi plina, s katero naj bi Ukrajino oškodovala za najmanj 137 milijonov evrov. Tožilstvo jo je nekaj mesecev pozneje obtožilo še zaradi utaje davkov in poneverb v času, ko je vodila elektrodistribucijsko podjetje.

16. dan gladovne stavke

Nekdanja premierka sicer že 16. dan gladovno stavka zaradi nepravilnosti med ukrajinskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je večino znova dobila vladajoča Stranka regij. Včeraj so tri največje opozicijske stranke nekdanjo premierko pozvale, naj prekine s stavko. »Končaj z gladovno stavko in se ne žrtvuj. Samo tvoj obstoje je grožnja režimu, ki bi se te z veseljem znebil ... ne naredi jim usluge,« so zapisali v skupno izjavi.

Kljub temu, da obtožene danes ni bilo na sodišče, pa se je pred sodno zgradbo zbralo okoli tisoč protestnikov - večina privržencev njenih političnih nasprotnikov.