Sodnik sprejel zagovor strelca iz Aurore

James Holmes, ki je julija lani med premiero filma o Batmanu pobil 12 in ranil 58 ljudi, se sklicuje na neprištevnost.

Objavljeno
04. junij 2013 23.44
USA-SHOOTING-DENVER
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Aurora − Sodnik Carlos Samour se je odločil, da bo sprejel sklicevanje na neprištevnost, s katerim se zagovarja James Holmesa, tako imenovanega strelec iz Aurore, ki je 20. julija lani med premiero filma o Batmanu v kinodvorani v mestu Aurora pobil 12 in ranil 58 ljudi.

Sodnik je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob tem sicer postavil nekaj pogojev. Med drugim bo moral 25-letni Holmes tako opraviti preiskave, med katerimi bodo strokovnjaki ugotavljali njegovo duševno zdravje.

Sodnik je še odredil, da Holmesa premestijo v inštitut za duševno zdravje v Pueblo, kamor ga bodo po pričakovanjih reselili v naslednjih nekaj tednih. Tam bi po navedbah AFP lahko ostal mesec ali dva.

Tožilstvo sicer trdi, da kompleksne priprave, ki jih je Holmes opravil pred napadom, dokazujejo, da se je dobro zavedal svojega početja in da je bilo to napačno. Za strelca iz Aurore, ki ga obtožnica v 166 točkah med drugim bremeni umora, poskusa umora in posedovanja eksploziva, je tožilstvo zato zahtevalo smrtno kazen.

Lanskoletno julijsko množično streljanje v Aurori je bilo sicer eno najhujših v zgodovini Združenih držav Amerike. Tragičen dogodek je močno razburili javnost, še posebej ko se je razvedelo, da je strelec polavtomatsko puško, šibrovko in dve pištoli, s katerimi se je podal na morilski pohod, kupil zakonito. Američani so se namreč začeli spraševati, ali so ohlapna pravila, ki omogočajo zakonit nakup orožja − v ZDA lahko namreč orožje kupi vsak polnoletni državljan, ki je brez kazenske kartoteke in ni bil pravnomočno obsojen −, res tako dobra in ali trditve največjega orožarskega lobija v državi, Nacionalnega združenja za orožje (NRA), češ da več orožja v rokah državljanov, ki spoštujejo zakone, pomeni manj kriminala, res držijo.