Sodnica Trumpu prepovedala blokiranje kritikov na twitterju

Družbeno omrežje twitter je priljubljeno sredstvo predsednika ZDA za komuniciranje.
Fotografija: Trump ima na twitterju več kot 52 milijonov sledilcev. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Trump ima na twitterju več kot 52 milijonov sledilcev. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

New York – Naomi Reice Buchwald, sodnica okrožnega sodišča na Manhattnu, je odločila, da predsednik ZDA Donald Trump na twitterju ne sme blokirati uporabnikov zaradi njihovega političnega prepričanja, da bi si ogledali njegov profil @realDonaldTrump. Sodnica je odločila, da bi to pomenilo kršitev pravice do svobode govora.

Tožbo proti Trumpu in drugim uradnikom Bele hiše je vložil Inštitut vitezov prvega amandmaja z Univerze Columbia. Vložili so jo v imenu več uporabnikov twitterja, ki jih je Trump blokiral, ker so ga kritizirali ali zasmehovali.

Sodnica se je strinjala z mnenjem tožnikov, da je družbeno omrežje mogoče opredeliti kot javni forum, do katerega imajo dostop vsi ameriški državljani.


Ogorčeni tviti zaradi preiskave


Trump na twitterju pogosto sporoča svoje (uradne) odločitve ali mnenja. Danes je ponovno tvital o preiskavi domnevnega ruskega vpletanja v predsedniške volitve, na katerih le novembra 2016 porazil demokratsko kandidatko Hillary Clinton.



Po vrsti ogorčenih tvitov proti preiskavi je Trump pred Belo hišo izjavil, da je naredil veliko uslugo domovini, ko je lani odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ni pa podal nobenih dokazov za trditev, da je FBI pred volitvami 2016 vohunil v njegovi kampanji.



Izpostavil je medijsko izjavo nekdanjega nacionalnega direktorja za obveščanje Cie Jamesa Clapperja, ki je dejal, da so res nadzirali Ruse oziroma vohunili za njimi, kar je znano že več kot leto dni. FBI je nadziral Ruse, ob tem pa naletel na člane Trumpove kampanje, ki so mešetarili z njimi. Če tega ne bi bilo, niti preiskave ruske afere ne bi bilo.

Komentarji: