Sojenje Breiviku: proces o zlu v idilični državi

Tožilstvo je množičnega morilca iz Osla danes razglasilo za neprištevnega.

Objavljeno
21. junij 2012 15.18
Posodobljeno
21. junij 2012 15.18
Irena Štaudohar, Sobotna priloga
Irena Štaudohar, Sobotna priloga

Oslo - Sojenje množičnemu morilcu Andersu Breiviku, ta je julija lani v središču Osla podstavil bombo, ki je umorila sedem mimoidočih, pozneje v strelskem pohodu po otoku Utøya pa ustrelil 69 ljudi, se bliža dramatičnemu in dilem polnemu koncu. Danes ga je tožilstvo razglasilo za neprištevnega, jutri bo nastopila še obramba.

Prebivalci Osla natančno vedo, kdaj Breivika pripeljejo na sojenje. Nad mestom krožijo helikopterji, ulice so polne policistov. Promet okoli sodišča je ustavljen, nekaj bližnjih kavarn je zaprtih. Pred vhodom v zastraženo stavbo ljudje puščajo cvetje, sporočila, otroške risbe in norveške zastave. Že od začetka sojenja, ki traja od aprila, imajo glavno besedo psihiatri in psihologi, katerih mnenja o profilu morilca so zelo različna. Nekateri so ga razglasili za paranoidnega shizofrenika, kar pomeni, da ni odgovoren za svoja dejanja. Drugi spet menijo, da je ubijal hladnokrvno in pri polni zavesti, saj je več kot leto dni načrtoval grozljivi morilski pohod. Tožilce sta ti dve različni strokovni analizi postavljali pred veliko dilemo. Kot neprišteven bo življenje preživel v psihiatrični ustanovi, kot odgovoren za svoja dejanja pa bo zaprt za 21 let. Sam Breivik ves čas trdi, da ni nor, da je ubijal zavestno, saj je domoljub in radikalni desničar, ki želi Norveško očistiti muslimanov. Na procesu se je ves čas posmehoval sodišču in ni kazal obžalovanja. Jokal je le, ko so prikazali video, v katerem pravi, da je vojak v vojni za svojo domovino.

Na sojenju se je zgodilo kar nekaj incidentov, pred nekaj tedni se je neuravnovešen moški, ki ni imel nobenih povezav niti z žrtvami niti z morilcem, zažgal pred sodiščem. Oče ubitega najstnika iraškega rodu pa je na enem od pričanj v Brevika vrgel svoj čevelj. Pred dnevi so televizijske kamere ujele enega sodnika od petih, kako med sojenjem igra računalniške igrice, kar je v javnosti vzbudilo precej zgražanja.

Proces je seveda najbolj boleč za ranjene preživele, ki so nastopali kot priče, in za svojce mrtvih. Kaj so v uri groze doživljali na otoku, si je najbrž težko predstavljati. Mnogi so za vedno postali invalidi, zaradi ran so jim morali amputirati noge ali roke. Govorili so, kako je morilec pred njihovimi očmi pobijal brate, sestre, prijatelje. Njegova najmlajša žrtev je imela štirinajst let. Nekatere je najprej ranil v noge in jih potem iz bližine postrelil v glavo. Na sojenju so na dan prišle podrobnosti iz morilčevega življenja. Mati je povedala, da je bil Breivik hiperaktiven in agresiven otrok, ki ga ni več mogla obvladovati, zato so ji sina in tudi hčerko na njeno zahtevo za nekaj let odvzeli.

Redki prijatelji so povedali, da je bil narcisoiden in da je načrtoval več lepotnih operacij. In kaj o odločitvi tožilstva menijo Norvežani? Politik in aktivist Aslak Sira Myhre meni, da če bi bil morilec musliman, vprašanj, ali je nor ali ne, sploh ne bi bilo. »Breivik je Norvežan. Eden od nas. Zdaj, ko so ga razglasili za norega, pa to njegovo zlo ni več del nas in norveška idila bo ostala neoskrunjena.«