Sojenje »kapitanu Strahopetcu« preložili takoj po začetku

Današnjo obravnavo so zaradi stavke italijanskih odvetnikov prekinili po le nekaj minutah in jo prestavili na prihodnjo sredo.

Objavljeno
09. julij 2013 15.20
Italy Cruise Aground
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − V kraju Grosseto na zahodu Italije se je v gledališču, ki so ga spremenili v sodno dvorano, začelo sojenje kapitanu križarke Costa Concordia, ki je 13. januarja lani nasedla na čereh malega toskanskega otoka Giglio, pri čemer je umrlo 32 ljudi.

Kapitan Francesco Schettino je obtožen nenaklepnega uboja 32 ljudi, povzročitve nesreče in okoljske škode ter tega, da je ladjo zapustil še preden so z nje evakuirali vse potnike, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek Kapitan Strahopetec. Dvainpetdesetletniku, ki v času sojenja ni v priporu, grozi 20-letna zaporna kazen.

Njegova obramba sicer priznava, da je storil napake, a meni, da ne bi smel biti edini obtoženec. Prepričani so namreč, da bi moral na zatožno klop sesti tudi lastnik ladje, podjetje Costa Crociere, še posebej ker so se štirje drugi člani posadke in vodja krizne enote pri lastniku križarke pogodili za krajše zaporne kazni, s čimer je sodišče po mnenju obrambe priznalo deljeno ogovornost.

Današnjo obravnavo so zaradi stavke italijanskih odvetnikov sicer prekinili po le nekaj minutah in jo prestavili na prihodnjo sredo. Na eni od prvih obravnav bo moralo sodišče odločiti, koliko prič bodo zaslišali − tožilstvo in obramba sta jih namreč vpoklicali več sto. Poleg tega se je 250 zainteresiranih strank prijavilo kot tožniki, med njimi tudi otok Giglio.

Razbitina luksuzne križarke pa medtem še vedno leži na čereh pred pristaniščem. Načrt, da bi jo poravnali, splavili in odvlekli v pristanišče, kjer bi jo razstavili − vse to bo predvidoma stalo več sto milijonov evrov −, se je namreč izkazal za zelo zamudnega. Po pričakovanjih bo postopek zaključen konec leta ali pa šele prihodnje leto.