Sojenje Mubaraku znova preloženo

Obravnava preložena do ponedeljka. Odvetnikom, ki so vložili civilne tožbe proti Mubaraku, prepovedali spremljanje obravnav.

Objavljeno
08. junij 2013 17.27
EGYPT-POLITICS-UNREST-MUBARAK-TRIAL
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Kairo - Egiptovsko sodišče je v ponovnem sojenju nekdanjemu avtoritarnemu voditelju države Hosniju Mubaraku zaradi domnevne vpletenosti v smrti protestnikov, ki so demonstrirali proti njegovi vladavini, odložilo obravnavo do ponedeljka in odvetnikom, ki so vložili civilne tožbe proti Mubaraku, prepovedalo spremljanje obravnav.

Predsedujoči sodnik Mahmud al Rašidi je obravnavo odložil do ponedeljka kmalu po začetku druge obravnave na ponovnem sojenju Mubaraku.

Na prvotnem sojenju je bil nekdanji egiptovski predsednik obsojen na dosmrtno zaporno kazen, ista kazen je doletela njegovega notranjega ministra Habiba al Adlija, šest policijskih poveljnikov v tem primeru pa je bilo oproščenih. Prizivno sodišče je nato zahtevalo ponovno sojenje zaradi proceduralnih napak.

Rašidi je danes odvetnikom, ki so vložili civilne tožbe proti Mubaraku in njegovim sodelavcem, prepovedal spremljati obravnave. Tistim, ki so vložili civilne tožbe, je bilo v prvem sojenju dovoljeno prisostvovati.

Eden glavnih odvetnikov v civilnih postopkih Sameh Ašur je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da Rašidijeva odločitev ne bo imela velikega vpliva na postopke, a da je odločitev razjezila odvetnike na sodišču.

Pred odložitvijo obravnave je Rašidi še dejal, da bo sodišče preučilo zahtevo po zapornih kazni za tri od šestih policijskih poveljnikov, ki jim sodijo zaradi vpletenosti v smrti protestnikov v vstajah leta 2011. Vsi obtoženi v primeru so se sicer izrekli za nedolžne.