Sojenju komiku - sojenje egiptovski svobodi

Basem Jusef se je vrnil na televizijske zaslone

Objavljeno
05. april 2013 14.28
EGYPT-POLITICS-RIGHTS-TELEVISION
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Egipčani danes zvečer nestrpno pričakujejo prvi televizijski šov komika Basema Jusefa, potem, ko ga je sodišče ob plačilu varščine v nedeljo spustilo na prostost. »Egiptovski Jon Stewart« je moral pred sodnike zaradi domevne razžalitve predsednika Mohameda Mursija in sejanja nemira v državi.

Basem Jusef, 39-letni karidiolog in komik, sicer eden prvoborcev egiptovske revolucije, je brez konkurence najbolj priljubljen egiptovski televizijski obraz. Morda je bila ravno njegova slava, ki je za razliko od ekstremističnih pridigarjev in studijskih povprečnežev ni pridobil s poveličevanjem niča in utrjevanjem banalnosti, pač pa z visoko kvalitetno komično oddajo, kriva, da se je nanj spravila vladajoča Muslimanska bratovščina in ga s pomočjo svojih odvetnikov ter zakonov iz časov Hosnija Mubaraka, ki jih islamisti v oblikovanju nove diktature namensko niso spremenili, obtožila za razžalitev predsednikovega lika in dela, napada na islam ter »širjenja neresničnih novic z namenom sejanje nemiru v državi«.

Vodilni egiptovski komik, ki se je na obtožbe in možnost, da bo kmalu moral za zapahe odzval nadvse stoično, bo na televizijski mreži CBC TV svoj komični program danes zvečer predvidoma nadaljeval, kot da se ni nič zgodilo, saj to razume kot svojo temeljno nalogo. Basem Jusef, velik egiptovski domljub in vernik, ves čas ponavlja, da največ hudega islamu naredijo ravni tisti, ki ga najbolj »ekstremistično« branijo: samooklicani varuhi vere in skrajni pridirgarji, ki so - s pomočjo saudskega in katarskega denarja - v zadnjih letih zasedli egiptovske satelitske programe in si s pomočjo Muslimanske bratovščine »pomagali« prilastiti egiptovsko revolucijo. A oblasti - kljub uradnemu zanikanju predsednikove pisarne, da je ta sprožila postopek proti Jusefu - nadaljujejo s pregonom priljubljenega komika, ki ga vsak petek gleda več ljudi, kot jih je na predsedniških volitvah glasovalo za predsednika Mohameda Mursija.

Jusef sicer ni prvi komik, ki se je znašel pred sodiščem. Ali celo v ječi. Oblasti so pod pritiskom skrajnih klerikov, ki pospešno ožajo že tako boren prostor svobode v državi, ki dobre dve leti po Mubarakovem padcu stopa na pota nove, tokrat islamistične diktature, zaradi razžalitve islama zaprle stand-up komika Alija Kandila, ki je nastopil na enem izmed Jusefovih šovov. Na zahtevo Muslimanske bratovščine so nekatere televizijske postaje nehale predvajati šove s tardicionalnimi trebušnimi plesalkami, ob tem pa se je v zadnjih mesecih v Egiptu močno povečalo (ne le) spolno nasilje nad ženskami, za katerim stojijo organizirane skupine. Za zapahi se je znašlo več sto aktivistov, blogerjev in zagovornikov človekovih pravic. Usulo se je - še v času vladavine Vrhovnega vojaškega sveta - tudi po tujih in domačih nevladnih organizacijah.

»Vse to je mogoče le zato, ker Muslimanska bratovščina ni ukinila zakonov iz časov Hosnija Mubaraka. Njihova obstrukcija, ki ji pomagata tudi velika državna birokracija in šibka ekonomija, predstavlja hudo grožnjo prihodnosti svobode govora v Egiptu, kjer se zapira blogerje, nadleguje komike in ugrablja tisk. Če bodo trpeli oni, bo trpel ves Egipt,« meni Naser Abdala, novinar alternativnega kairskega časopisa Masri al Jum. Naser sicer pravi, da gledanost Jusefove oddaje El Bernameg (slovensko: Program) po njegovem mnenju močno presega število Mursijevih volivcev - še več, presega tudi število ljudi, ki so se udeležili predsedniških volitev. »Zakaj gledalci Jusefove oddaje tako uživajo v sarkazmu nasploh in tistemu, ki je usmerjen proti predsedniku? Nekateri izmed teh gledalcev so Mursija morda tudi pomagali izvoliti. Odgovor leži v visoki umetniški kvaliteti šova, ki dokumentirano osvetljuje kontradikcije med izjavami in dejanji oblasti. Odgovor je mogoče najti tudi v hudem razočaranju številnih Egipčanov, potem, ko so ugotovili, da predsednik Mursi bolj kot egiptovskemu ljudstvu pripada svoji družini in klanu - Muslimanski bratovščini, torej,« meni Naser Abdala.

Na sodno preganjanje Basema Jusefa se je poleg Jona Stewarata, ki je svojemu egiptovskemu kolegu praktično posvetil svojo celotno oddajo The Daily Show, odzvalo tudi ameriško veleposlaništvo v Kairu, ki je na tviterju objavilo link na Stewartovo zadnjo oddajo, kar je povzročilo ostro reakcijo iz Mursijeve pisarne. »Za diplomatsko misijo je neprimerno, da se angažira v tako negativni politični propagandi,« so zapisali Mursijevi predstavniki za stike z javnostjo.