Sorodnik Ratka Mladića priznal krivdo

Zaradi pomoči Mladiću pri njegovem skrivanju pred roko pravice se pred sodiščem že zagovarja deset obtožencev.

Objavljeno
02. avgust 2012 17.28
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Srbsko tožilstvo za vojne zločine je danes sklenilo dogovor o priznanju krivde z Branislavom Mladićem, v čigar hiši v Lazarevu se je do 26. maja lani skrival eden glavnih haaških obtožencev Ratko Mladić, je danes poroča Slovenska tiskovna agencija. V zameno naj bi dobil leto dni zapora, pogojno tri leta. Sodišče bo o dogovoru odločalo 8. avgusta.

Tožilstvo naj bi se o priznanju krivde pogovarjalo še z eno osebo, ki je sodelovala pri skrivanju Mladića in sicer tekom leta 2006 v kraju Mala Moštanica, še navaja STA.

Zaradi pomoči Mladiću pri njegovem skrivanju pred roko pravice se pred sodiščem sicer že zagovarja deset obtožencev.

Mladić je vse do demokratičnih sprememb v Srbiji leta 2000 živel v Beogradu. Videvali so ga po beograjskih restavracijah, na nogometnih tekmah in proslavah vojske v središču srbske prestolnice. Po padcu Slobodana Miloševića pa je poniknil v podzemlje. S pomočjo pomočnikov se je skrival vse do 26. maja lani, ko so ga našli v hiši sorodnika v kraju Lazarevo, piše STA.

Sojenje v Haagu se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos, poroča STA. Tožilstvo naj bi nato 29. maja začelo predstavitev dokazov. Zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi je sodišče predstavitev dokazov nato preložilo na 9. julij, ko je nastopila tudi prva priča tožilstva.