Španija latinskoameriške države prosi za pomoč

»Naše oči se obračajo k vam, potrebujemo več Latinske Amerike,« je dejal španski kralj Juan Carlos.

Objavljeno
18. november 2012 11.59
SPAIN/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Cadiz - Španski premier Mariano Rajoy je na dvodnevnem ibero-ameriškem vrhu, ki se je končal v soboto v španskem Cadizu, latinskoameriške države prosil za pomoč pri reševanju gospodarske krize v Španiji. Dobrodošla bi bila predvsem pomoč v obliki tujih investicij, je Rajoy dejal po poročanju Slovenske tiskovne agencije.

Voditelji Španije, Portugalske in latinskoameriških držav so na vrhu razpravljali predvsem o poglabljanju gospodarskih odnosov. Rajoy je partnerske države z druge strani oceana spomnil, da je Španija pred približno desetimi leti, ko je bila v krizi Latinska Amerika, močno vlagala v te države. Sedaj upa, da bodo države povrnile uslugo.

»Španija sprejema latinskoameriške investicije z odprtimi rokami,« je dejal Rajoy. S tem je ponovil prošnjo, ki jo je že v petek na države Latinske Amerike naslovil španski kralj Juan Carlos. »Naše oči se obračajo k vam, potrebujemo več Latinske Amerike,« je dejal kralj.

Ekvadorski predsednik kritično o varčevanju EU

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je sicer kritiziral varčevalne ukrepe EU. Ocenil je namreč, da stara celina ponavlja napake, ki jih je Latinska Amerika naredila pred desetletjem.

Sicer pa se voditelji latinskoameriških držav soočajo tudi z nekaterimi svojimi problemi. Bolivija je tako v soboto od Čila znova zahtevala, da ji povrne dostop do morja, ki ga je izgubila pred več kot 130 leti, ko je izgubila vojno s Čilom. Čilski predsednik Sebastian Pinera je odgovoril, da Čile v polnosti izpolnjuje mirovno pogodbo, podpisano po vojni.

Bolivijski predsednik Evo Morales je države prosil tudi za podporo v prizadevanjih Bolivije za umik pogodbe Združenih narodov, s katero je prepovedano žvečenje listov koke. Gre za navado, ki jo staroselci v Andih prakticirajo že od časov pred Kolumbom, je poudaril.

Podobno temo je odprl tudi mehiški predsednik Felipe Calderon, ki je kritično ocenil rezultate glasovanja volivcev v ameriških zveznih državah Washington in Kolorado. Ti so namreč ob predsedniških volitvah na referendumu ta mesec podprli tudi priložnostno osebno rabo marihuane.

Calderon je poudaril, da si njegova država ne more privoščiti niti koraka nazaj v boju z mamilarskimi karteli. »Predvsem smo zaskrbljeni zaradi nasilja, ki je povezano s to drogo,« je poudaril mehiški predsednik.