Španski parlament o katalonskem referendumu

V Barceloni vztrajajo, da bodo referendum 9. novembra letos izvedli, ne glede na to, ali bo dovoljen ali ne.

Objavljeno
08. april 2014 11.58
reu katalonija
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Madrid - Španski parlament bo danes glasoval o predlogu referenduma o neodvisnosti Katalonije in ga brez dvoma zavrnil. Kljub temu v Barceloni vztrajajo, da bodo referendum 9. novembra letos izvedli, ne glede na to, ali bo dovoljen ali ne.

Kot poudarjajo v Kataloniji, bo današnja razprava v parlamentu v Madridu zgolj »formalnost«, zato se je katalonski premier Artur Mas niti ne bo udeležil.

Referendumu o neodvisnosti Katalonije nasprotujeta obe največji španski stranki, tako vladajoča desnosredinska Ljudska stranka, kot opozicijski socialisti.

Španski premier Mariano Rajoy je doslej že večkrat poudaril, da bi bil referendum nezakonit. Tudi špansko ustavno sodišče je 25. marca ocenilo, da referendum ni v skladu z ustavo.

A vlada v Barceloni vztraja pri načrtih in Katalonci naj bi na referendumu 9. novembra odgovarjali na vprašanje, ali naj Katalonija postane država in ali naj bo neodvisna.

Katalonija ima okoli 7,5 milijona prebivalcev, v zadnjih letih pa se, podobno kot celotna Španija, sooča s hudo gospodarsko krizo in visoko brezposelnostjo. Katalonci so kljub razmeroma visoki stopnji avtonomije, ki jo imajo znotraj Španije, prepričani, da je za težave kriv tudi aktualni davčni sistem v Španiji.