Španski parlament potrdil zakon o abdikaciji kralja

S tem so pot na prestol odprli njegovemu sinu Felipeju, ki naj bi prisegel še ta mesec.

Objavljeno
11. junij 2014 08.24
Posodobljeno
11. junij 2014 08.24
SPAIN-ROYALS/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Madrid − Spodnji dom španskega parlamenta je danes z veliko večino podprl zakon, ki španskemu kralju Juanu Carlosu omogoča abdikacijo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Zakon o abdikaciji je podprlo 299 poslancev, 19 jih je glasovalo proti, 23 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Predlog je sicer imel že vnaprej zagotovljeno podporo, ki so mu ju napovedali vladajoča Ljudska stranka, socialisti in majhna sredinska stranka UPyD, ki imajo v 350-članskem parlamentu 300 sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon zapolnjuje vrzel v španski zakonodaji, saj je že ustava iz leta 1978 predvidela možnost abdikacije, a parlament v vseh teh desetletjih ni sprejel zakona, v katerega bi to dejansko zapisal. Zgornji dom parlamenta bo o zakonu glasoval 17. junija, piše STA.

Njegova potrditev v parlamentu pomeni zadnji korak do prisege novega kralja, 46-letnega Felipeja, ki bo na prestolu v skladu s pričakovanji nasledil očeta. Prisegel naj bi 19. junija. Juan Carlos je pred dobrim tednom dni pojasnil, da se mu je po 39 letih na prestolu odločil prepustiti prestol, da bi omogočil prenovo monarhije.

V razpravi pred glasovanjem je španski premier Mariano Rajoy kralja in monarhijo branil kot "najboljši simbol enotnosti države". "Španija je parlamentarna demokracija z globokimi koreninami, ker so jo tako želeli Španci," je dejal.

Po drugi strani so leve stranke tudi danes ponavljale svoje pozive k referendumu o prihodnosti monarhije, ki so vse bolj glasni od Juan Carlosove napovedi abdikacije v začetku meseca, še poroča STA.