Spet nove sankcije za Severno Korejo

VS ZN je sankcije sprejel v odgovor na severnokorejsko izstrelitev rakete 12. decembra lani.

Objavljeno
23. januar 2013 09.30
North Korea Rocket Launch
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
New York/Pjongjang/Peking - Varnostni svet ZN je v torek soglasno sprejel resolucijo, s katero je prepovedal nekaj visokim predstavnikom Severne Koreje potovanje v tujino in zamrznil njihovo premoženje. Zamrznil je tudi premoženje podjetjem, ki so sodelovala pri nedavni uspešni izstrelitvi balistične rakete. Pjongjang se je odzval z grožnjami o okrepitvi jedrske obrambe.

VS ZN je sankcije sprejel v odgovor na izstrelitev rakete 12. decembra lani, s katero je Pjongjang prvič v vesolje izstrelil satelit, piše Slovenska tiskovna agencija.

V resoluciji, ki so jo predložile ZDA, so sankcije uvedli za državno vesoljsko agencijo, banko, štiri podjetja ter štiri posameznike. Zagrozili so s »pomembnimi sankcijami«, če bo Severna Koreja izvedla jedrski preizkus ali znova preizkusila balistično raketo. VS ZN je ob tem ostro obsodil decembrsko izstrelitev rakete kot preizkus balistične rakete. Washington je resolucijo vložil po tednih pogajanj na visoki ravni s Kitajsko, zaveznico Pjongjanga, piše STA.

Severna Koreja, za katero že veljajo stroge sankcije VS ZN iz leta 2006 in 2009 zaradi jedrskih poskusov, vztrajno trdi, da je šlo zgolj za izstrelitev rakete dolgega dosega, ki je v orbito ponesla satelit. V omenjenih resolucijah je sicer VS ZN Pjongjangu že prepovedal vse jedrske aktivnosti in aktivnosti, povezane z balistično tehnologijo.

Pjongjang je v odzivu na nove sankcije zagrozil, da bo okrepil svoj jedrski program. »Sprejeli bomo ukrepe za razširitev in okrepitev naših obrambnih vojaških sil, vključno s sredstvi za obrambo pred napadi z jedrskim orožjem,« je po pisanju STA sporočilo obrambno ministrstvo.