Grške ulice zavzelo več tisoč protestnikov

Grški novinarji, tudi oni nezadovoljni z vladno varčevalno politiko, so 24-urno stavko začeli dan prej.

Objavljeno
19. februar 2013 13.00
Posodobljeno
20. februar 2013 05.00
GREECE-FINANCE-PUBLIC-DEBT-STRIKE
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Atene - Dan po tem, ko je bil na obisku v Atenah francoski predsednik François Hollande in promoviral gospodarsko rast in ko je v državi vladal medijski mrk, so trije grški sindikati PAME, GSEE in ADEDY, ki skupno zastopajo skoraj dva milijona in pol delavcev, pozvali k prvi splošni stavki letos. Več tisoč delavcev, ki se je odzvalo na njihov poziv, je Grčijo ohromilo le nekaj dni pred prihodom trojke mednarodnih posojilodajalcev.

V Grčiji je danes obstal železniški in vodni promet, zaprti so občinski uradi in šole, v bolnišnicah pa dela le osebje za urgentne primere. Po podatkih policije, se je protesta v Atenah udeležilo več kot 30.000 ljudi. »Spravili so nas na kolena. Ta država je uničena, mladi so uničeni. Ogorčen sem nad evropskimi in našimi politiki. Vsi bi morali v zapor,« je povedal 56-letni protestnik, zaposlen v javnem sektorju. Protestov se je udeležila tudi 28-letna Aleksandra Papdatu, ki je povedala, da so vsi, ki jih pozna, brezposelni. »Borim se, da bo vlada, ki je sprejela vse te ukrepe, padla,« je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

»Stavka je naš odgovor na politiko, ki ne vodi nikamor, in je iz naših delavcev ter obubožane družbe iztisnila življenje, gospodarstvo pa pognala v recesijo in krizo,« je v sporočilu za javnost zapisal sindikat GSEE, ki obljublja, da bo s svojim bojem nadaljeval, vse dokler politika ne krene na pravo pot.

V severnem in osrednjem delu države so se stavkajočim pridružili tudi kmetje, ki protestirajo proti nenehnemu dvigovanju cen goriva in s tem stroškov proizvodnje.

Po poročanju Reutersa, se bodo številni današnji shodi najverjetneje zaključili pred parlamentom na trgu Sintagma, ki je bil v preteklosti večkrat prizorišče spopadov med policijo in protestniki.

Grška vladna koalicija kljub valu protestov vztraja, da varčevalnim ukrepom, ki jih narekujejo posojilodajalci, ni alternative. Da bi pomirila državljane, obljublja, da bo drugo leto, ko bo država izplavala iz recesije, umaknila nekatere ukrepe. Podobno so sicer obljubljali že za lansko leto.

Že včeraj pa so 24-urno stavko začeli zaposleni v javnih in zasebnih medijskih hišah, s katero so izrazili nasprotovanje nizu odpuščanj v njihovem sektorju, ki je posledica uveljavljanja varčevalnih ukrepov.