Srbija bi lahko še prehitela Črno goro pri približevanju EU

Korupcija na najvišji ravni resno zavira Črno goro na njeni evropski poti.

Objavljeno
23. julij 2013 23.27
Slovenija, Maribor, 19. oktober 2012 - ĐUKANOVIC Milo, podelitev priznanj MOM foto:Tadej Regent/Delo
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Bruselj brez uspeha­ opozarja Podgorico, da je njen ključni problem korupcija na najvišji ravni. Medtem ko povsod po Balkanu, celo na Kosovu, padajo glave politične elite, Črna gora še naprej ostaja pravi raj za ribarjenje v kalnem.

Sredi volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami je v javnost pricurljal posnetek seje vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS), iz katerega je razvidno, da visoki strankarski funkcionarji kupujejo glasove s strankarskim zaposlovanjem.

Rodila se je nova afera, ki so jo poimenovali »Posnetek«. Čeprav se je vrhovno državno tožilstvo sprva odločilo, da posnetka ne bo preiskalo, je kasneje namestnik vrhovnega državnega tožilca Veselin Vučković sporočil, da so sprožili preiskovalni postopek, ki da ne bo trajal večno. Črnogorski parlament je ustanovil parlamentarno komisijo, ki je poleg funkcionarjev vladajoče stranke zaslišala tudi črnogorskega premiera in prvaka DPS Mila Đukanovića.

Po njegovih navedbah je afero »Posnetek« spravila v javnost srbska vojaška obveščevalna služba z roko v roki s podgoriškim dnevnikom Dan. Ocenil je, da gre za klasičen medijski konstrukt, ker se deli naslovov in podnaslovov ne ujemajo z vsebino objavljenih člankov. Đukanović je poudaril, da serija člankov z magnetogrami sej visokih organov vladajoče DPS v dnevniku Dan nazorno govori o njegovi neodvisnosti. Čeprav je za napad na lastno stranko obtožil srbske tajne službe, je izrazil prepričanje, da so delovale samostojno brez podpore srbskega državnega vrha, ki želi graditi prijateljske odnose s Črno goro.

Prvak DPS je zanikal obtožbe, da je vladajoča stranka s ciljem, da bi si zagotovila zanesljivo zmago na lanskih parlamentarnih volitvah, zlorabila državne institucije in sredstva državnih skladov za kupovanje glasov volivcev. Po njegovi oceni je neresno, da so se resni politični dejavniki v državi ujeli v past, ki jim jo je nastavil podgoriški dnevnik Dan. Đukanović je zagotovil, da DPS v celotnem obdobju, odkar jo vodi, ni zlorabila državnih institucij za volilno zmago.

Črnogorski premier trdi, da je DPS zmagovala na volitvah izključno po demokratični poti, afera »Posnetek« pa je plod manipulacije opozicije, ki je poskušala preprečiti, da bi na predsedniških volitvah zmagal kandidat DPS Filip Vujanović. Meni, da gre za produkt tipične balkanske politične iluzije, da je mogoče doseči volilni uspeh z manipulacijami in diskreditacijo političnih nasprotnikov. Po njegovih navedbah v Bruslju ni bilo govora o tej aferi in nihče ni omenil, da zaradi nje pričakuje njegov odstop.

Nova širitvena zvezda?

Ker Evropska unija potrebuje novo širitveno zvezdo na Zahodnem Balkanu, si je za zdaj zatiskala oči pred resnimi problemi Črne gore, ki so povezani s korupcijo in svobodo medijev. V poročilih o napredku Črne gore so poročevalci večkrat izpostavili, da EU resno skrbi razširjenost korupcije v državi, ki mora vzpostaviti ustrezen pravni in institucionalni okvir, ki bo omogočil neodvisno pravosodje, tako da nanj ne bosta mogla vplivati izvršna in zakonodajna oblast.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je Podgorico opozoril, da se mora spopasti s korupcijo na najvišji ravni, ki jo generirajo predvsem javna naročila. Črno goro je posvaril, da se ji lahko zgodi, da jo bo na evropski poti prehitela ­Srbija, če ne bo odločno stopila na prste korupciji in organiziranemu kriminalu.

Črna gora je za članstvo v Uniji zaprosila decembra 2008, na pristopni konferenci lani decembra je odprla prvo poglavje, ki se nanaša na znanost in raziskave, letos pa je odprla in začasno zaprla tudi drugo poglavje v pristopnih pogajanjih z EU. Gre za poglavje o izobraževanju in kulturi, ki pokriva programe za izobraževanje in usposabljanje, kot sta Erasmus in Tempus. Črno goro pravo delo šele čaka, ko bo odprla 23. in 24. poglavje, ki se nanašata na pravosodje in vladavino prava.