Srbija: mandat za sestavo vlade ponujen Dačiću

Dačić je ponudbo za premierski položaj dobil od Srbske napredne stranke in ne od predsednika Nikolića.

Objavljeno
26. junij 2012 21.15
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - V Srbiji z napetostjo pričakujejo razplet glede nove vlade. Prvouvrščena na majskih volitvah, Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Tomislava Nikolića, je mandat za sestavo vlade v ponedeljek ponudila vodji tretjeuvrščenih socialistov (SPS) Ivici Dačiću, čeprav so doslej pogajanja o oblikovanju vlade s SPS vodili drugouvrščeni demokrati (DS).

Kot povzema Slovenska tiskovna agencije se je Nikolić, ki je bil do prevzema predsedniškega stolčka vodja SNS, v ponedeljek sešel z Dačićem in mu ponudil mandat za oblikovanje vlade.

V uradu srbskega predsednika so sicer danes to odločno zanikali in poudarili, da gre za poskus diskreditacije predsednika države. A je nato predsednik Enotne Srbije (JS) Dragan Marković, ki skupaj z upokojensko stranko (PUPS) tvori koalicijo s SPS, potrdil, da je Dačić, ne sicer od Nikolića, ampak od njegove SNS, dobil ponudbo za premierski položaj.

Kot je ob tem poudaril Marković, se koalicija okoli socialistov še ni odločila, ali bo to ponudbo sprejela. Na novinarski konferenci po srečanju z veleposlanico ZDA v Srbiji Mary Warlick je še ocenil, da bo vlada oblikovana v prihodnjih 15 ali 20 dneh, poroča STA.

SPS oz. koalicija okoli te stranke se je sicer doslej o oblikovanju prihodnje vlade pogovarjala z DS bivšega srbskega predsednika Borisa Tadića, s katero sta oblikovali že dosedanjo vlado, v kateri je bil Dačić notranji minister.

Zaradi ponudbe premierskega stolčka Dačiću s strani naprednjakov se bo še danes sešlo vodstvo demokratov in sprejelo odločitev glede prihodnosti pogovorov o oblikovanju vlade.

SNS ima v novem sklicu parlamenta 73 mandatov, DS 67, SPS pa v koaliciji z omenjenima dvema strankama 44.