Srbija po premoženje SFRJ v Bruselj

Hrvaška še vedno ne vrača premoženja srbskim bankam in podjetjem, ki so v času bivše Jugoslavije poslovala na njenem ozemlju.

Objavljeno
28. december 2012 19.18
Z. R.
Z. R.
Beograd – Novi visoki predstavnik Srbije za nasledstvo Oliver Antić je napovedal, da se bo Srbija obrnila na EU in druge institucije, ker Hrvaška še vedno ne vrača premoženja srbskim bankam in podjetjem, ki so v času bivše Jugoslavije poslovala na njenem ozemlju. Kot je poudaril Antić, gre za premoženje, ki ga opredeljuje sporazum o nasledstvu iz leta 2001. »Evropski uniji in vsem drugim moramo poslati pisma, ker Hrvaška ne uresničuje sporazuma, kar zadeva vračanje zasebnega premoženja. To je na Zahodu in v EU svetinja,« je Antić, profesor na beograjski pravni fakulteti, povedal za srbski časnik Danas.

Gre za ogromno premoženje srbskih bank in podjetij, ki je ostalo na Hrvaškem in ni bilo vrnjeno, kljub temu, da je bil 29. junija 2001 sklenjen sporazum o nasledstvu, katerega sestavni del je tudi priloga G, ki se nanaša na zasebno premoženje in pridobljene pravice.