Srbija razočarana nad odločitvijo haaškega sodišča

Dačić je poudaril, da je oprostilna sodba potrdila trditve tistih, ki so opozarjali, da Icty izpolnjuje politične naloge.

Objavljeno
16. november 2012 12.38
WARCRIMES-GOTOVINA/ACQUITTAL
Vili Einspieler, Beograd; Mo. B., Delo.si
Vili Einspieler, Beograd; Mo. B., Delo.si

Beograd - Srbski predsednik in premier Tomislav Nikolić in Ivica Dačić sta oprostilno sodbo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (Icty) v Haagu za hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača, označila za politično.

Z odločitvijo Ictyja so nazadovoljni tudi številni drugi politični akterji v Srbiji.

Tomislav Nikolić je še menil, da odločitev Ictyja ne bo prispevala k stabilizaciji položaja v regiji, temveč bo odprla stare rane maloštevilnih Srbov na Hrvaškem, ki še tam živijo. Po njegovem jih je Icty postavil v vlogo krivcev, nad katerimi lahko vsi še naprej nekaznovano izvajajo lastno pravico. Spomnil je, da je bilo med in po operaciji hrvaške vojske Nevihta leta 1995 pregnanih 220 tisoč Srbov in ubitih na tisoče neoboroženih mož, žena in otrok. Vprašal se je, kdo je potemtakem kriv za te zločine.

Srbski predsednik je prepričan, da je Icty z oprostilno sodbo omogočil Hrvaški, ki ne dovoli niti družinam pogrešanih Srbov, da bi ugotovili, kje so pokopana trupla njihovih najdražjih, da legitimno slavi največji pogrom v svetu po drugi svetovni vojni. Če smo doslej lahko verjeli tistim, ki so trdili, da je Icty nevtralen, pravičen in da ne sodi le Srbiji in srbskemu narodu, je Icty z oprostilno sodbo vojnih zločincev takšne trditve demantiral. Nikolić je sklenil z besedami, da gre za paradoks, ki se nikoli več ne sme ponoviti.

Ivica Dačić je poudaril, da je oprostilna sodba za hrvaška generala potrdila trditve tistih, ki so opozarjali, da Icty ni sodišče, ker izpolnjuje že vnaprej določene politične naloge. Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević, ki se je prvi v Srbiji odzval na odločitev Ictyja, je oprostilno sodbo označil za škandalozno in pravno nesprejemljivo. Po njegovem je s sodbo zelo resno ogroženo načelo kaznovanja vojnih zločinov, glede na to, da se je na področju Republike srbske krajine zgodil eden od najhujših vojnih zločinov na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Ljajić: sodišče je izgubilo vso kredibilnost

Predstavnik Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je povedal, da je sodišče s pomilostitvijo Gotovine in Markača izgubilo kredibilnost. Izpostavil je, da četudi nihče ne zanika, da so se med vojaško akcijo Nevihta zgodili zločini, nihče za njih še ni odgovarjal. »Kljub vsemu moramo ohraniti trezno glavo, če hočemo nadaljevati evropsko pot Srbije,« je dodal Ljajić in izpostavil, da je Srbija izpolnila vse obveznosti do sodišča.

Odzval se je tudi predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je povedal, da je pomilostitev hrvaških generalov žaljitev za vse Srbe, ki so verjeli v mednarodno pravo. Dodal je, da je odločitev sodišča neverjetna in sramotna, z njo pa so sodniki pokazali, da sprejemajo politične odločitve. »Neverjetno je, kaj se je zgodilo, glede na to, da je to sodišče na prvi stopnji govorilo o krivcih, zdaj pa bodo osvobojeni. Pričakovali smo, da bosta dobila kakšno leto manj ali kaj podobnega, vsekakor pa nismo pričakovali oprostilne sodbe,« je še povedal.