Srbija voli na super volilni dan

V Srbiji so ob 20. uri zaprli volišča. Volitev se je udeležilo nekaj več kot polovica volilnih udeležencev.

Objavljeno
06. maj 2012 10.03
Posodobljeno
06. maj 2012 10.10
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Beograd − Na t. i. super volilni dan so danes v Srbiji potekale predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve, poleg tega pa še pokrajinske volitve v Vojvodini. Po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) je do 19. ure volilo 53,6 odstotka upravičencev, podobno kot leta 2008 na parlamentarnih volitvah.

Prvi delni rezultati bodo po pričakovanjih znani danes okoli pol desete ure. Popolni podatki, vključno z rezultati s Kosova, pa bodo znani jutri ob deseti uri zjutraj.

Po poročanju Tanjuga so današnje volitve potekale mirno, brez večjih zapletov. Zabeležili so sicer več nepravilnosti, pri čemer gre večinoma za zapoznelo odpiranje volišč, kar pa po mnenju Centra za svobodne volitve in demokracijo ne bo vplivalo na regularnost volite

Volilno pravico so lahko danes izkoristili tudi Srbi, ki živijo v tujini, in sicer na 38 voliščih, ki so jih v ta namen pripravili v 22 državah, med drugim v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji, Avstriji, Belgiji, Libiji, Rusiji, Nemčiji, Franciji, na Češkem in drugod, že včeraj pa so svoje glasove lahko oddali Srbi, ki živijo v Združenih državah Amerike, Kanadi in Veliki Britaniji.

Tako Tadić kot Nikolić samozavestna

Za petletni mandat predsednika se sicer poteguje 12 kandidatov, in sicer Zoran Stanković, Vladan Glišić, Boris Tadić, Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica, Zoran Dragišić, Jadranka Šešelj, Muamer Zukorlić, Danica Grujičić, Ivica Dačić, Čedomir Jovanović in Ištvan Pastor. Raziskave javnega mnenja napovedujejo drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta 20. maja pomerila Tadić in Nikolić, na koncu pa naj bi slavil aktualni predsednik.

Tako Tadić kot Nikolić sta bila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob oddaji glasu videti samozavestna. Tadić, ki je med kampanjo vseskozi trdil, da lahko le njegaova demokratska stranka v državo privabi tuje investicije in Srbiji zagotovi pot v Evropsko unijo, je novinarjem dejal, da pričakuje »zmago in nič manj«. »Boljše življenje in boljši življenjski standard je naš strateški cilj. Za to bomo storili vse, kar je v naši moči,« je dejal.

Nikolić, ki je proti Tadiću izgubil že dvakrat, pa je izrazil pričakovanje, da mu bo tokrat uspelo. »Srbija bo končno doživela spremembe, na katere je čakala. Evropa je naš cilj, toda le, če nas Bruslej hoče,« je dejal.

V parlament hoče več kot 3000 kandidatov

Za sedeže v 250-članski srbski skupščini se poteguje 18 volilnih list, skupaj pa več kot 3000 kandidatov. Po javnomnenjskih raziskavah sta Tadićeva demokratska stranka in Nikolićeva napredna stranka tesno skupaj - vsaka bo predvidoma osvojila približno 30 odstotkov glasov. Po pričakovanjih sicer nobena od njiju ne bo osvojila dovolj glasov, da bo sama sestavila vlado, zato analitiki menijo, da bo odločilni jeziček na tehtnici socialistična stranka Ivice Dačića, ki jo je nekdaj vodil Slobodan Milošević.

Predsedniške in parlamentarne volitve bodo ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi izvedli tudi na Kosovu, lokalne volitve pa je Beograd zaradi nasprotovanje mednarodne skupnosti odpovedal. Kljub temu jih nameravajo kosovski Srbi v dveh občinah izvesti.

Za več kot 6,7 milijona volilnih upravičencev so po pisanju francoske tiskovne agenicje AFP to sicer prve volitve, ki se osredotočajo na gospodarske razmere v državi in ne na napetosti v zvezi s Kosovom ali konflikte, zaradi katerih je bil Beograd v zadnjih desetletjih mednarodno izoliran.