Srbija zahteva izročitev Arkanovega morilca

Dobrosava Gavrića so v Beogradu zaradi umora Arkana že leta 2006 pravnomočno obsodili na 30 let zapora.

Objavljeno
30. december 2011 09.49
Posodobljeno
30. december 2011 09.49
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Srbska ministrica za pravosodje Snežana Malović, je zahtevo za izročitev Dobrosava Gavrića podpisala v četrtek. Izrazila je pričakovanje, da bodo v Pretorii kmalu podali pozitiven odgovor, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po poročanju južnoafriških medijev se je Gavrić predal tamkajšnjim oblastem. Gavrića naj bi sicer prijeli že marca po morilskem napadu na nekega južnoafriškega gangsterja v Cape Townu.

Gavrić je bil voznik umorjenega, pri tem pa je strel v prsi dobil tudi sam. Ker je policija pri njem našla pet gramov kokaina, so ga aretirali in obtožili.

Prijeli so ga sicer pod imenom Saša Kovačević, njegovo pravo identiteto pa so odkrili tekom preiskave, ko so njegove prstne odtise poslali v preveritev Interpolu.

Srbske oblasti so Gavrića in njegovega pomagača Milana Đurića prijeli leta 2001 in ju oktobra 2006 zaradi umora Arkana obsodile na 30 oz. 35 let zapora. Oba sta krivdo zanikala, po obsodbi pa sta pobegnila, saj sta se lahko od leta 2003 zagovarjala s svobode.

Arkan - eden najbolj znanih kriminalcev z območja nekdanje Jugoslavije in vodjo srbskih paravojaških enot med vojnami na Balkanu, ki je bil obtožen tudi vojnih zločinov pred haaškim sodiščem - je bil ubit 15. januarja 2000 v hotelu v Beogradu, še piše STA.