Srbske volitve bodo tudi na Kosovu

Zmagovalec bo znan šele po drugem dejanju. Za nadzor na Kosovu bo skrbel Ovse.

Objavljeno
03. maj 2012 10.45
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Srbsko prebivalstvo bo čez nekaj dni vedelo, kdo je osvojil največ glasov na splošnih volitvah, to pa še ne pomeni, da bo znan zmagovalec. Zanimivo bo drugo dejanje, ko bo v igri sestavljanje parlamentarne večine in vlade, kar se bo dogajalo daleč od oči javnosti.

Tik pred zdajci je jasno, da bodo predsedniške in parlamentarne volitve tudi na Kosovu.

Drugo dejanje srbskih volitev bo potekalo v kabinetih politikov vseh barv, pisarnah vlagateljev v volilni dosežek strank, tujih veleposlaništvih ter v ekskluzivnih restavracijah in klubih. Ker nobena stranka na volitvah ne bo osvojila absolutne večine, so možne vse kombinacije, tako da v noči iz nedelje na ponedeljek še ne bo znano, kdo se bo v Srbiji zares povzpel na oblast in sestavil vlado. Iz tega zornega kota se postavlja vprašanje, ali bo novi premier močna politična osebnost, ki bo bodočega predsednika države omejil na njegove ustavne pristojnosti. Zanimivo bo še videti, ali bodo podpredsedniki vlade tako kot v minulem mandatu vodili represivne resorje, kot so zlasti policija in vojska ter tudi pravosodje. Čeprav Srbija še ni prezadolžena, je ohranila socialni mir tudi na račun tujega denarja, vlada pa ni zakonsko določila meja zadolževanja. Srbija mora izpeljati še reformo davčnega sistema, nova oblast pa ne bi smela delati razlik med domačim in tujim kapitalom. Veliko je nerešenih vprašanj, kot je, denimo, zagotavljanje samostojnosti Narodne banke Srbije.

Zahteve prvoborcev

Nova vladajoča koalicija, ne glede na to, ali jo bo uspelo sestaviti Demokratski stranki Borisa Tadića ali Srbski napredni stranki Tomislava Nikolića, se bo že na startu spopadla s številnimi problemi. Zadovoljiti bo morala prvoborce, ki so bili zaslužni za doseženi volilni rezultat, vzpon na oblast bo morala omogočiti tudi lastnim zaslužnim kadrom iz periferije, vodilne položaje pa bo morala rezervirati tudi za ljudi, ki so povezani z lastniki kapitala, med katerimi prednjačijo tajkuni. Navsezadnje bo na učinkovitost vlade vplivalo tudi dejstvo, da jo bodo sestavljale stranke, ki jim je pomembnejši strankarski kot državni interes.

Če bo oblast uspelo sestaviti demokratom, bo Srbija nadaljevala proces evropskih povezav, če pa bodo na njihovem mestu naprednjaki, ki sicer prav tako prisegajo na EU, se lahko hitro zgodi, da bodo koalicijo sklenili s strankami, kot je na primer Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, ki se zavzema za distanco od Evropske unije in za politično nevtralnost. Na vseh dosedanjih volitvah v Srbiji od leta 1999 se je v sestavljanje vladajoče koalicije vmešavala tudi mednarodna skupnost, ki je nazadnje prisilila Socialistično stranko Srbije Ivice Dačića, da se je zlizala z demokrati, tako da je malo verjetno, da bo tokrat stala ob strani in preprosto prepustila srbskim državljanom, da si sami izberejo oblast.

Uklonitev Bruslju
in Washingtonu

Beograd se je uklonil pritisku Bruslja in Washingtona, ki sta prepričana, da so lokalne volitve na Kosovu izključno v pristojnosti Prištine. Kljub temu se mu je uspelo dogovoriti z Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), kot je medijem potrdila predsednica srbske skupščine Slavica Đukić Dejanović, da bodo 6. maja le organizirali predsedniške in parlamentarne volitve tudi na Kosovu. Po njenih besedah sta republiška volilna komisija (RIK) in Ovse sklenila protokol o medsebojnem sodelovanju, ki bo omogočil vsem Srbom uresničiti svoje osnovne pravice. Pojasnila še je, da bodo na terenu mešane volilne komisije, delale pa bodo skladno s srbskimi zakoni. Volitve bodo potekale na 90 voliščih severno in južno od Ibra.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je izrazila zadovoljstvo s sporazumom, ki sta ga dosegla RIK in Ovse, pri čemer je vse strani na Kosovu pozvala, naj se vzdržijo akcij, ki bi lahko izzvale nove napetosti. Ashtonova je še povedala, da bo Eulex skrbel za varnost, svoj mandat pa bo izvajal v sodelovanju z drugimi mednarodnimi in domačimi dejavniki. Sklenila je s pozivom Beogradu in Prištini, naj sodelujeta z Ovsejem, da bodo lahko volitve potekale mirno.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je poudaril, da je dogovor z Ovsejem zagotovil legitimnost volilnega procesa in hkrati omogočil miren potek volitev na Kosovu. Bogdanović ne pričakuje večjih incidentov pred in med volitvami tudi zato, ker je Kfor okrepil svojo prisotnost na Kosovu. Kot je znano, je Nemčija zaradi srbskih volitev poslala na Kosovo dodatnih 550 vojakov iz rezervnih operativnih enot, avstrijsko obrambno ministrstvo pa 150 dodatnih vojakov, da bi tako preprečili morebitne nemire na severu te mlade države. Svoje mobilne policijske patrulje v vaseh okoli in v severnem delu Kosovske Mitrovice je okrepila tudi misija EU na Kosovu (Eulex). Državni sekretar ministrstva za Kosovo Oliver Ivanović je pojasnil, da bo Ovse le nadziral volitve in skrbel za logistično podporo, to pomeni, da bo skupaj z Eulexom dostavil na volišča volilno gradivo, ker Beogradu zaradi nasprotovanja Prištine ne bi uspelo organizirati volitve severno in južno od Ibra. Na koncu je še demantiral kosovsko vlado, češ da je Srbija prvič po vojni popustila in se sprijaznila z dejstvom, da ne bo organizirala volitev na Kosovu.