Srbski mediji: aretirali vodjo zemunskega klana

Srbski organi pregona nameravajo nemudoma zahtevati izročitev Luke Bojovića, vodjo zloglasne zločinske organizacije.

Objavljeno
10. februar 2012 11.19
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Beograd − Španska policija je v sodelovanju z upravo srbske kriminalistične policije včeraj v Valenciji aretirala srbskega kriminalca Luko Bojovića, vodjo zloglasnega zemunskega klana, poroča B92. Državni sekretar na srbskem pravosodnem ministrstvu Slobodan Homen je že napovedal, da bo Srbija po hitrem postopku zahtevala njegovo izročitev.

Poleg njega so španski policisti aretirali še tri osebe. Kot je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal direktor srbske policije Milorad Veljović, gre za Vlada Milisavljevića, imenovanega Vlada Budala, Sinišo Petrića, znanega kot Zenica, in Bojovićevoga botra Vladimirja Mijanovića, imenovanega Zuba.

Tožilstvo za organizirani kriminal trdi, da je Bojović po umoru voditeljev zemunskega klana Dušana Spasojevića in Mileta Lukovića marca 2003 prevzel vodenje zloglasne zločinske organizacije, svoj položaj pa je še učvrstil po aretaciji nekdanjega poveljnika Rdečih baretk Milorada Ulemeka Legije. Kot vodja »zemuncev« je organiziral številne likvidacije, pri nekaterih pa je tudi osebno sodeloval.

Kot poročajo srbski mediji, je bil Bojović član paravojaške organizacije Tiger, njen poveljnik Željko Ražnatović Arkan pa je bil tudi njegov krstni boter. Po Arkanovem atentatu 15. januarja 2000, ki ga je izvedel Dobrosav Gavrić − pred kratkim so ga aretirali v Južni Afriki −, je Bojović za organizacijo atentata obtožil Branka Jeftovića Jorgo, Andrijo Draškovića in Zorana Nedovića Šoka ter se jim maščeval. Jeftović je umrl leta 2004, še istega leta pa sta v poskusu atentata na Draškovića in Šoka umrla njuna telesna stražarja Dejan Živančević in Milutin Jovičić.

Bojovića je z omenjenimi zločini povezal nekdanji član zemunskega klana Sretko Kalinić, obtožen za umor nekdanjega srbskega premiera Zorana Đinđića, ki je pred nekaj dnevi skupaj z Željkom Milovanovićem, ki ga sumijo za umor urednika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića, poskušal pobegniti iz zapora. Po aretaciji Kalinića leta 2010 v Zagrebu in še enega »zemunca« Miloša Simovića na hrvaško-srbski meji nekaj dni pozneje se je za Bojovićem izgubila vsaka sled. Septembra 2010 so za njim razpisali mednarodno tiralico.