Popoplavna obnova bo Nemčijo stala več milijard evrov

Podatki evropskega poplavnega opozorilnega sistema v Nemčiji znani že več dni pred katastrofo; časa, da opozorijo ljudi, je bilo po Clokeovi dovolj.
Fotografija: Prizor iz Bad Muenstereifla. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Prizor iz Bad Muenstereifla. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Na obisku v najbolj prizadeti regiji je danes nemški notranji minister Horst Seehofer, ki je dejal, da bo obnova prizadetih območij stala več milijard evrov. »To je izredna situacija, ki jo bomo premagali samo s trdim delom,« je povedal v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Britanska znanstvenica kritična do sistema obveščanja


Britanska znanstvenica Hannah Cloke z univerze Reading je v nedeljo očitala nemškim oblastem resne pomanjkljivosti pri opozarjanju pred poplavami. Po njenem so obstajala jasna opozorila evropskega poplavnega opozorilnega sistema (EFAS) že nekaj dni pred poplavami, a teh niso posredovali prebivalcem, je povedala za britanski tednik Sunday Times.

Raziskovalka je sodelovala pri izgradnji EFAS, ki so ga ustanovili po poplavah Labe in Donave leta 2002. S pomočjo meteoroloških in hidroloških podatkov ter računalniških modelov predvidijo morebitne poplave. Namen sistema je zagotoviti dodaten čas, da se bolje zavaruje prebivalstvo.

Po podatkih programa Copernicus so prva opozorila pristojnim oblastem posredovali že 10. julija, do srede prejšnji teden pa so poslali nadaljnjih več kot 25 opozoril s posodobljenimi napovedmi za posamezne regije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija se je s hujšim naraščanjem vode soočala od sredine prejšnjega tedna, v četrtek pa so zabeležili tudi prve smrtne žrtve.
Hannah Cloke je ocenila, da je bilo, čeprav je težko točno napovedati, na voljo dovolj časa, da bi posvarili večje skupnosti in se pripravili na morebitno evakuacijo. Ljudi bi morali opozoriti, je poudarila.

Mesto Dernau v Porenje-Pfalškem. FOTO: Christof Stache/AFP
Mesto Dernau v Porenje-Pfalškem. FOTO: Christof Stache/AFP


Kot je dodala, pa napovedi z računalniškimi modeli nimajo velikega učinka, če ljudje ne vedo, kako morajo ravnati v primeru poplav.

Nemška vlada se je danes sicer zavezala, da bo izboljšala sistem opozarjanja. Tiskovna predstavnica vlade Martina Fietz je ocenila, da je nacionalni sistem opozarjanja Nina deloval, a priznala, da so nujne izboljšave. Predsednik nemške civilne zaščite Armin Schuster pa se je zavzel za vnovično namestitev opozorilnih sistemov v krajih.
 

Seehofer: Upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejeno


Notranji minister Seehofer je danes zavrnil poziv kanclerske kandidatke Zelenih Annalene Baerbock, da bi bilo treba odzivanje na naravne nesreče v Nemčiji bolj centralizirati. Zdaj so namreč za odzivanje pristojne oblasti posameznih 16 zveznih dežel.

Po Seehoferjevih besedah bi bilo »popolnoma nerazumljivo, da bi s takšno katastrofo upravljali centralizirano«. Izrazil je prepričanje, da sta civilna zaščita in upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejena. Vendar pa družinam in žrtvam dolgujejo izboljšave, kjer je treba, je še poudaril.

Seehofer, ki je deležen tudi pozivov k odstopu, je obiskal še reševalce pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju-Vestfaliji. Več dni je grozilo, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, da naj bi jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so zaenkrat našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenjem-Pfalško.
 

Število mrtvih v poplavah v Nemčiji znova naraslo


Število ljudi, ki so umrli v nedavnih uničujočih poplavah na zahodu Nemčije, je znova naraslo. Samo v okraju Ahrweiler v zvezni deželi Porenje-Pfalško jih je po zadnjih podatkih umrlo 117, vsaj 749 je ranjenih, mnoge še pogrešajo, je sporočila policija v Koblenzu. Skupno število mrtvih v Nemčiji je tako naraslo na okoli 165.

image_alt
Evropa v primežu poplav, plazov in požarov


Na obisku v najbolj prizadeti regiji je danes nemški notranji minister Horst Seehofer, ki bo med drugim obiskal bolnišnico v Ahrweilerju. Pred njim se je na območju v nedeljo mudila nemška kanclerka Angela Merkel in obljubila zvezno pomoč pri obnovi.

Seehofer ima na programu sicer tudi obisk reševalcev pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju - Vestfaliji. Že nekaj dni namreč grozi, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, češ da je jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so za zdaj našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenje-Pfalškim.

V Severnem Porenju - Vestafliji so sicer poplave po zadnjih podatkih po različnih navedbah terjale 46 ali 47 življenj, na Bavarskem eno, čez mejo v Belgiji pa 30 ali 31.


Za prihodnje dni boljša vremenska napoved


Kopač nalaga smeti, zbrane s poplavljenih območij, na odlagališču v kraju Rochefort v Belgiji, ki so ga tudi prizadele poplave. FOTO: John Thys/AFP
Kopač nalaga smeti, zbrane s poplavljenih območij, na odlagališču v kraju Rochefort v Belgiji, ki so ga tudi prizadele poplave. FOTO: John Thys/AFP


Je pa po poročanju nemške tiskovne agencije DPA po dolgem času končno boljša vremenska napoved za Nemčijo. Za začetek tedna obeta namreč le redke deževne kaplje v severni polovici države, medtem ko naj bi v južni polovici posamezne nevihte popoldne morda prizadele le območje južno od Donave na Bavarskem.

Preberite še:

Komentarji: