Število samomorov ameriških vojakov naraslo

Število samomorov ameriških vojakov je po začetku vojne v Iraku naraslo za 80 odstotkov, piše revija Injury Prevention.

Objavljeno
08. marec 2012 11.34
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington - Število samomorov ameriških vojakov je po začetku vojne v Iraku naraslo za 80 odstotkov, kažejo danes objavljeni rezultati raziskave o stopnji samomorilnosti v ameriški kopenski vojski. Povečalo se je tudi število hospitalizacij zaradi težav z duševnim zdravjem.

Med letoma 1977 in 2003 je stopnja samomorilnosti v ameriški kopenski vojski postopoma upadala, prav tako je bila tudi veliko nižja med civilnim prebivalstvom. Vendar pa poročilo, ki je bilo objavljeno v britanski znanstveni reviji Injury Prevention, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija, kaže, da je število samomorov vojakov začelo naraščati leta 2004, leto dni po začetku ameriške invazije na Irak.

Leta 2008 je samomor storilo 140 vojakov, kar je za 80 odstotkov več kot leta 2004. Vojaki, ki so storili samomor, so bili večinoma moškega spola, mladi in belci. Prav tako so to bili pogosteje vojaki z nižjimi vojaškimi čini, ki so v preteklosti že imeli težave z depresijo in duševnimi motnjami.

Od leta 2003 so se podvojile tudi hospitalizacije in zdravljenja vojakov zaradi težav z duševnim zdravjem. Po podatkih študije naj bi več kot petina vojakov že kdaj obiskala zdravnika zaradi motnje v duševnem zdravju.

Študija je analizirala podatke za leti 2007 in 2008, ki jih je primerjala s podatki iz prejšnjih let. V raziskavo pa niso bile vključene ostale veje ameriške vojske, kot na primer mornarica. Prav tako raziskava ni upoštevala učinkov odločitve predsednika ZDA Baracka Obame, da iz Iraka umakne vse vojaške enote, kar se je zgodilo lani.