Število žrtev nasilja v kitajski pokrajini Xinjiang naraslo

Policija je po nemirih aretirala štiri ranjene napadalce in sporočila, da je znova vzpostavila red.

Objavljeno
28. junij 2013 13.43
CHINA-XINJIANG-UNREST-RIOT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Peking − Število žrtev sredinih nasilnih izgredov v pokrajini Xinjiang na severozahodu Kitajske je naraslo na 35, piše Slovenska tiskovna agencija. Napadalci so takrat z noži napadli več policijskih postaj in državnih uradov ter zažgali več policijskih avtomobilov. Ubili so 24 ljudi. Policija se je odzvala s streljanjem in ubila 11 izgrednikov.

Med smrtnimi žrtvami je bilo 16 Ujgurov, ranjenih ranjenih pa je bilo 22 ljudi. Policija je aretirala štiri ranjene napadalce in sporočila, da je znova vzpostavila red.

Kitajska pokrajina Xinjiang je bila v zadnjih letih večkrat prizorišče spopadov med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino, dodaja STA. Veliko Ujgurov namreč Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino. Kitajske oblasti po drugi strani ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delo separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini.

Že aprila je bilo v spopadih med policijo in lokalnimi prebivalci ubitih 21 ljudi. Oblasti so takrat za izgrede obtožile teroriste. V zadnjem času pa je bilo v regiji zaradi verskega ekstremizma aretiranih devet ljudi.