Število žrtev nesreče v kitajskem premogovniku naraslo

Pet rudarjev je še vedno ujetih pod zemljo. Kakšno je njihovo stanje ni znano.

Objavljeno
31. avgust 2012 12.46
China Mine Accident
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − Število smrtnih žrtev nesreče, ki se je v sredo zgodila v premogovniku na jugozahodu Kitajske, je naraslo na 41, pet rudarjev pa je še vedno ujetih pod zemljo. Kakšno je njihovo stanje po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano.

Kot smo na Delu že poročali, je bilo v rudniku Xiaojiawan v provinci Sečuan v času nesreče 154 rudarjev. Večino so jih uspeli rešiti, pri čemer pa so delo reševalcev močno oteževale visoke temperature in prisotnost strupenega ogljikovega monoksida. Reševalci so iz rudnika potegnili tudi 38 trupel in tri rudarje, ki pa so pozneje umrli v bolnišnici. Še 17 jih zaradi hudih poškodb še vedno zdravijo.

Pristojne oblasti, ki nesrečo še vedno preiskujejo, so že pridržale tri ljudi in zamrznile račune podjetja, ki upravlja z rudnikom. Poleg tega so začeli razpravljati o nadomestilu družinam žrtev.

Kitajski rudniki so sicer znani po tem, da so zaradi pomanjkanja regulacije, korupcije in neučinkovitosti med najbolj nevarnimi na svetu, nesreče v njih pa zaradi zanemarjanja varnostnih pravil precej pogoste. Po zadnjih uradnih podatkih je leta 2011 v rudniških nesrečah na Kitajskem umrlo 1973 ljudi, kar je približno 19 odstotkov manj kot leto pred tem. Po podatkih delovnih organizacij je resnična številka sicer bistveno višja, deloma zaradi načrtnega napačnega navajanja nesreč in števila žrtev. Pristojne oblasti nameravajo sicer še letos zapreti več kot 600 manjših rudnikov, ki praviloma veljajo za bolj nevarne od večjih.