Število žrtev potresa v Indoneziji narašča

Po zadnjih informacijah je v potresu umrlo najmanj 22 ljudi, med njimi več otrok, poškodovanih pa je več kot 200 ljudi.

Objavljeno
03. julij 2013 12.24
INDONESIA-QUAKE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Džakarta − V indonezijski provinci Aceh, ki jo je včeraj stresel močan potres z magnitudo 6,1, je močno naraslo število žrtev. Po zadnjih informacijah je namreč v potresu umrlo najmanj 22 ljudi, med njimi več otrok, poškodovanih pa je več kot 200 ljudi.

Potres, katerega epicenter je bil zgolj deset kilometrov pod površjem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP največ škode in žrtev povzročil v vasi Blang Mancung, kjer so najmanj šest otrok pod seboj pokopale ruševine mošeje. Reševalci so med ruševinami kopali vso noč, a novih žrtev niso našli, čeprav več otrok še vedno pogrešajo.

»To je najhujši potres, kar smo ga imeli kdaj koli,« je po navedbah AFP dejal vodja lokalne agencije za odpravljanje posledic katastrof Subhan Sahara. »Ljudje so prestrašeni, še posebej zaradi sinočnjih popotresnih sunkov. Nihče si ni drznil ostati doma, ampak so vsi spali na cestah in parkiriščih,« je dodal.

Glavna bolnišnica na območju je do zadnjega kotička natrpana z ranjenci, zato so pred njo postavili šotore, v katerih oskrbujejo lažje poškodovane. Vojska, policija in lokalne oblasti pa poskušajo doseči prizadeta območja, a jim ta prizadevanja otežujejo zemeljski plazovi, ki so zablokirali več cest. Kot opozarjajo, bo kmalu začelo primanjkovati hrane in vode.

Prebivalci province Aceh, najbolj severnega dela indonezijskega otoka Sumatra, so sicer vajeni tresenja tal, saj so potresi tam razmeroma pogosti. Aprila lani je v potresu z magnitudo 8,6, ki je vzdolž celotnega Indijskega oceana sprožil preplah pred cunamiji, umrlo pet ljudi, sedem pa je bilo poškodovanih. Septembra 2009 je v silovitem potresu v bližini mesta Padang umrlo več kot tisoč ljudi. Še vedno pa je med prebivalci območja živ spomin na silovit potres z magnitudo 9,3, ki je 26. decembra 2004 sprožil rušilni cunami − ta je samo v omenjeni provinci zahteval 170.000 življenj.