Število žrtev potresa v Pakistanu preseglo 500

Oblasti poskušajo prizadetim v potresu dostaviti pomoč, a so številni še vedno brez pitne vode, hrane in šotorov.

Objavljeno
27. september 2013 17.51
PAKISTAN-QUAKE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Vsa pozornost oblasti v jugozahodni pakistanski provinci Balučistan je še kar usmerjena v odpravljanje posledic torkovega rušilnega potresa, ki je najhuje prizadel okrožji Avaran in Keč. Po navedbah Reutersa je število smrtnih žrtev preseglo 500, več tisoč ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Iz pakistanske službe za spopadanje s posledicami naravnih katastrof so sporočili, da so od torka med prizadete v potresu razdelili 25.000 šotorov in 6000 odej ter več ton hrane in vode, a številnih pomoč še vedno ni dosegla.

Eno od mest, ki jih vladna pomoč še ni dosegla, je tudi Gajar, ki ga je torkov potresni sunek z magnitudo 7,7 zravnal s tlemi. Največ pomoči je lokalno prebivalstvo doslej dobilo od upornikov, ki se borijo za odcepitev od Pakistana, a še zdaleč ne dovolj. Po vodo hodijo v reko, glavna prehrana so datelj. »Nimamo drugega kot dateljne. Člani naše družine hodijo po vodo v bližnjo reko. Še vedno upamo na pomoč vlade, a za zdaj ni videti, da bo kaj kmalu prišla« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Kalil Ahmad.

Na pomoč prizadetim v potresu je priskočila tudi pakistanska vojska, ki pa je bila v teh dneh večkrat tarča uporniških skupin v Balučistanu. Najvišji predstavnik vojske v provinci Nasir Janjua je kljub težavam zatrdil, da bo pomoč dosegla prav vsakega prebivalca.