Stranka Aung San Su Kji bojkotirala sejo burmanskega parlamenta

Kljub sporu so zunanji ministri članic EU danes zamrznili sankcije proti Burmi.

Objavljeno
23. april 2012 13.34
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Najpjidav - Aunga San Su Kji in 42 drugih novoizvoljenih opozicijskih poslancev je svoj bojkot današnje seje parlamenta napovedalo že ta konec tedna. Stranka demokratične voditeljice Nacionalna liga za demokracijo (NLD) namreč zahteva spremembo besedila zaprisege, v kateri morajo poslanici priseči, da bodo »varovali« in ne »spoštovali« ustavo. Po poročanju Guardiana je namreč eden glavnih ciljev stranke prav sprememba ustave, s čimer nameravajo zmanjšati vpliv vojske v državi.

Opozicijski poslanec Ohn Kjaing je sicer potrdil, da se nihče od njegovih opozicijskih kolegov danes ni udeležil seje, a izrazil prepričanje, da bodo zadevo kmalu razčistili. »Šele ko bo besedilo prisege spremenjeno, se bomo lahko udeležili seje,« je še povedal Kjaing. A po poročanju BBC, sprememba morda le ne bo tako preprosta. Prisega je namreč del ustave, kar pomeni, da bi moralo zanjo glasovati 75 odstotkov poslancev. Večino, 80 odstotkov sedežev, še vedno pripada Stranki unije solidarnosti in razvoja, ki jo podpira vojska.

Vojaška hunta, ki je državi vlada skoraj 50 let, je novo ustavo sprejela leta 2008. Čeprav je država od takrat sprejela številne gospodarske in politične spremembe, ustava predstavnikom vojske še vedno zagotavlja 25 odstotkov poslanskih sedežev.

Zunanji ministri EU zamrznili sankcije

Zunanji ministri članic Evropske unije so zaradi »zgodovinskih sprememb« za leto dni zamrznili skoraj vse sankcije proti Burmi, v veljavi ostaja le še embargo na izvoz orožja. »Evropska unija je s spoštovanjem spremljala zgodovinske spremembe v zadnji nekaj letih,« so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da je zamrznitev sankcij zoper 500 posameznikov in 800 podjetji nagrada in spodbuda za sprejemanje reform.

Britanski zunanji minister William Hague je povedal, da je Burma v zadnjih letih sicer naredila velik korak naprej, a da iz države še vedno prihajajo poročila o kršitvah človekovih pravice. »To je razlog, zakaj ne bi bilo prav v celoti umakniti sankcije, ampak jih le zamrzniti. Če Burma skrene s prave poti jih lahko znova uvedemo,« je povedal.

Burmanski predsednik Tein Sein, ki se trenutno mudi na uradnem obisku na Japonskem, je obljubil, da bo država še naprej stremela k demokratičnim reformam. Zamrznitev sankcij so pozdravili tudi v opozicijski stranki NLD. »Nisem strokovnjak na področju gospodarstva in ne morem pojasniti, kako natančno bo to vplivalo na Burmo, a mislim, da je to izredno pomembno za naše gospodarstvo,« pa je povedal tiskovni predstavnik stranke Njan Vin.