Strauss-Kahn: Moje politične kariere je konec

Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada trenutno deluje kot finančni svetovalec.

Objavljeno
31. julij 2013 15.32
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Moskva − Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je  povedal, da je njegove politične kariere konec in da trenutno deluje kot finančni svetovalec, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Politika je zame preteklost. Dandanes delujem kot svetovalec velikih podjetij v številnih državah po svetu − v Rusiji, Afriki in Latinski Ameriki,« je za rusko televizijo Rosija 24 povedal Strauss-Kahn, ki je leta 2011 odstopil s položaja generalnega direktorja IMF, potem ko je bil obtožen spolnega napada na newyorško sobarico. »Po svojih najboljših močeh izpolnjujem svoje naloge in dajem najboljše možne nasvete,« je dodal.

Strauss-Kahn je pred spolnimi škandali veljal za enega glavnih kandidatov za bodočega francoskega predsednika, a je škandal v New Yorku onemogočil njegovo udeležbo v volilni tekmi. Položaj predsednika je nato zasedel François Hollande.

 

Nekdanji direktor IMF je v pogovoru še priznal, da je v newyorškem hotelu s sobarico prišlo do spolnega odnosa, vendar je zatrdil, da pri tem ni bilo prisile. Decembra je sobarici, ki je ga je obtožila spolnega napada, plačal neznano vsoto denarne odškodnine. Kazenska preiskava obtožb pa je propadla, ko je sobarica spremenila svoje pričanje.

A Strauss-Kahna čakajo še druge težave, saj se mora zagovarjati tudi zaradi obtožb o zvodništvu, dodaja STA. Primer je povezan z razkritjem prostitucije v francoskem mestu Lille. Primer, ki je v Franciji znan kot afera Carlton, se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami.