Strelca na Belo hišo obtožili poskusa atentata na Obamo

Osumljenca bodo že čez nekaj dni prepeljali v Washington. Če ga spoznajo za krivega, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Objavljeno
18. november 2011 18.27
Posodobljeno
18. november 2011 18.42
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Ameriško zvezno sodišče v Pittsburghu je 21-letnega Oscarja Ortego Hernandeza, osumljenega, da je pred dnevi v Belo hišo izstrelil več nabojev, obtožilo poskusa atentata na ameriškega predsednika Baracka Obamo. Sodnik je odredil, da ostane v priporu, že čez nekaj dni pa ga bodo po napovedih prepeljali v Washington. Če ga spoznajo za krivega, mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Ortego Hernandeza iz ameriške zvezne države Idaho so v sredo aretirali v Pennsylvaniji. Iskali so ga v povezavi s streli, ki so v petek zvečer odjeknili v bližini Bele hiše, in nabojem, ki so ga našli pod enim od njenih oken. Ameriški predsednik, njegova soproga Michelle in njuni hčerki, ki živijo v Beli hiši, eni od najbolj varovanih stavb na svetu, so bili v času incidenta v San Diegu. Ranjen ni bil nihče.

Po besedah prič, ki poznata obtoženca, je Ortega Hernandez Obamo označil za »hudiča« in »antikrista«. Ena od prič je še povedala, da se je »na nekaj pripravljal«. Menda je dejal, da je treba za Obamo »poskrbeti«, in se zavezal, da ne bo odnehal, dokler tega ne bo storil.

Ameriški mediji so sicer pred dnevi poročali, da je v eno od blindiranih okenskih stekel Bele hiše v petek priletel naboj, še enega pa so našli v bližini poslopja. Tajna služba, ki je pristojna za varnost ameriškega predsednika in drugih političnih osebnosti, je takoj sprožila preiskavo. Le nekaj minut po dogodku so nedaleč od Bele hiše našli zapuščeno vozilo, v njem pa dokaze, ki so jih privedli do osumljenca.