Študenti madžarski vladi postavili ultimat

»Če vlada ne odgovori na zahteve študentov, se bodo protesti 11. februarja nadaljevali.«

Objavljeno
08. januar 2013 17.18
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Budimpešta - Madžarski študenti, ki nasprotujejo reformi visokega šolstva, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije zagrozili, da bodo po vsej državi pripravili množične proteste, če vlada do 11. februarja ne odgovori na njihove zahteve. Študentski protesti so zaradi sprejete reforme več madžarskih mest zajeli že sredi decembra.

Če vlada ne odgovori na zahteve študentov, se bodo protesti 11. februarja nadaljevali, je po pisanju STA danes sporočil vodja glavne študentske organizacije HH Richard Barabas. »Naša jeza je popolnoma upravičena, z vlado poskušamo začeti konstruktiven, javen in razumen dialog, a se zdi, da udarjamo z glavo ob zid,« je dejal in poudaril, da imajo študenti dovolj »praznih obljub«.

Študenti med drugim zahtevajo, da se delež brezplačnih mest na univerzah vrne na raven iz leta 2011, ustavitev rezov v proračun za visokošolsko izobraževanje in odpravo zahteve, da se morajo prejemniki štipendije po diplomi zaposliti na Madžarskem.

Poleg tega hočejo, da se vlada o reformah pogaja z novoustanovljeno organizacijo Forum za pogajanja visokošolskega izobraževanja, ki združuje študente, profesorje in predstavnike sindikatov izobraževalnega sektorja. Kot nesprejemljivo namreč Barabas po pisanju STA ocenjuje pravilo vlade, da se o vseh vprašanjih pogaja s profesorji in študenti ločeno.