Sudan: Bosta delagaciji vlade in upornikov sklenili premirje?

Nasilje je izbruhnilo 15. decembra, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika obtožil poskusa izvedbe udara.

Objavljeno
01. januar 2014 17.24
Posodobljeno
01. januar 2014 17.35
APTOPIX South Sudan Violence
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA
Adis Abeba - Delegaciji južnosudanske vlade in upornikov sta danes prispeli v etiopsko Adis Abebo, kjer naj bi na mirovnih pogovorih skušali poiskati rešitev za skoraj tri tedne trajajoč konflikt v državi, ki je terjal že več tisoč življenj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako delegacija južnosudanskega predsednika Salve Kiirja kot njegovega političnega tekmeca Rieka Macharja sta v Adis Abebo prispeli zvečer, je dejal vir blizu pogovorom. Diplomati navajajo, da naj bi se uradna pogajanja o morebitni prekinitvi ognja začela v četrtek, neuradne pogovore pa je mogoče pričakovati že danes, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot je dejal tiskovni predstavnik etiopske vlade, naj bi se pogovori osredotočili na mehanizme za nadzor prekinitve ognja. O pogovorih sta se strani dogovorili ob posredovanju Etiopije, ki deluje v imenu regionalne organizacije šestih vzhodnoafriških držav IGAD.

Posebna odposlanka Združenih narodovo v Jubi Hilde Johnson je začetek pogovorov pozdravila, vendarle pa izpostavila, da jih mora spremljati tudi globlji proces, osredotočen na narodno spravo. »V zadnjih dveh tednih smo videli grozljiva dejanja nasilja (...) in, kot vemo, če nihče ne odgovarja, obstaja veliko tveganje, da se bo nasilje nadaljevalo,« je dejala.

Nasilje je v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, ko je predsednik Kiir svojega nekdanjega namestnika Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiirja obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki.

Spopadi so se razširili po vsej državi, pri čemer so uporniške enote pod vodstvom Macharja zavzele več območij na severu države, bogatem z nafto. Poleg tega so v torek iz rok vladnih sil prevzele pomembno mesto Bor, prestolnico zvezne države Jonglei. Spopadi naj bi se na območju nadaljevali tudi danes.

Po navedbah ZN naj bi umrlo več tisoč ljudi, skoraj 200.000 civilistov pa je bilo primorano zapustiti domove. Številni so si poiskali zatočišče pri mirovnih silah ZN.