Sudan in Južni Sudan sklenila delni dogovor o črnem zlatu

Državi, ki se še vedno pogajata o proizvodnji in izvozu nafte, sta dosegli dogovor o delitvi dohodkov iz naftne industrije.

Objavljeno
04. avgust 2012 17.26
SOUTHSUDAN/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Adis Abeba - Sprta Sudan in Južni Sudan sta dosegla sporazum o delitvi dohodkov iz naftne industrije, je danes v Adis Abebi v Etiopiji sporočil posrednik Afriške unije Thabo Mbeki. Glede proizvodnje in izvoza nafte pa se strani še pogajata, je dodal. Podrobnosti ni navedel, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Strani sta se dogovorili glede vseh finančnih dogovorov glede nafte,« je pojasnil Mbeki ob robu pogajanj med Sudanoma v prestolnici Etiopije. Zdaj naj bi se pogovori nadaljevali o nadaljnjih korakih, »kot so, kdaj naj naftna podjetja začnejo s proizvodnjo in izvozom«, je še dodal. Kdaj pa naj bi se pogajanja med državama nadaljevala, po poročanju STA ni navedel.

Južni Sudan je pozneje sporočil, da bo za transport vsakega 159-litrskega soda nafte preko sudanskih naftovodov plačal 9,48 dolarja. Te cene naj bi veljale tri leta in pol, nato pa se bodo lahko pogajali o nižjih cenah ali pa prenehali uporabljati sudanski naftovod. Južni Sudan namreč upa, da bo do takrat lahko že začel uporabljati naftovod preko Kenije, poroča STA.

Državi sta v sporu predvsem zaradi vprašanja točne razmejitve z nafto bogatega obmejnega območja ter uporabe naftne industrije v Sudanu. V Južnem Sudanu, ki se je osamosvojil pred letom dni, je približno dve tretjini naftnih polj, medtem ko je naftna industrija, preko katere poteka izvoz, ostala v Sudanu.

Zaradi spora je Južni Sudan januarja ustavil proizvodnjo nafte, pa čeprav ta predstavlja kar 98 odstotkov prihodkov države. S tem pa so ogrozili gospodarstvi obeh držav, zaradi česar so se spori še okrepili in znova je spregovorilo tudi orožje. Z mejnega območja je zaradi spopadov, za katere strani obtožujeta druga drugo, pobegnilo prek 200.000 ljudi, Združeni narodi pa opozarjajo na humanitarno katastrofo, piše STA.

V četrtek se je sicer iztekel rok Varnostnega sveta Združenih narodov, do katerega bi morali državi doseči mirovni sporazum, vendar do ukrepanja VS ZN ni prišlo. V petek se je v Južnem Sudanu mudila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je po poročanju STA oba Sudana pozvala k sodelovanju in h koncu spopadov, saj da bosta kljub ločitvi ostala »neločljivo povezana«.