Sunil Tripathi, še ena »žrtev« bostonskega napada

Domači ga pogrešajo vse od marca. Prejšnji teden pa so izvedeli nekaj novega. Svet ga je označil za terorista.

Objavljeno
24. april 2013 13.46
Mo. Z., Delo.si, Independent
Mo. Z., Delo.si, Independent

Washington - Sunil Tripathi je zgodaj zjutraj 16. marca zapustil najemniško stanovanje v mestu Providence v ameriški zvezni državi Rhode Island, ki ga je delil z še enim študentom. Mestna kamera ga je ujela na križišču v centru mesta, zatem so za njimi izginile vse sledi, piše britanski Independent.

Starši so, zavedajoč se, da 22-letni študent filozofije trpi za depresijo, takoj poklicali policijo, obvestili študentske organizacije, o sinovem izginotju so obvestili celo ameriški preiskovalni urad FBI. Sami so tudi organizirali iskanje, na pomoč pozivali prek spletnih socialnih omrežij, na You Tubu naložili video s klicem na pomoč in prošnjo, naj se njihov »Sunny« vrne domov.

Prejšnji teden pa so v javnost pricurljale novice o izginulem študentu indijskih korenin. Mnogi so prek spletnih omrežij sporočali, da se jim zdi, da so Sunila Tripathija videli. Nekateri so bili v to tako zelo prepričani, da so o tem takoj obvestili policijo in ji zatrdili, da je eden od dveh osumljencev ponedeljkovih eksplozij na maratonu v Bostonu Sunil Tripathi.

Kmalu zatem je bostonska policija ob fotografijah in posnetkih osumljencev dodala tudi imeni. Sunila Tripatha ni bilo med njima. Sumničavost je izginila, Sunila Tripatha pa še vedno pogrešajo, piše novinar Independenta Andrew Buncombe.

»Kako je prišlo do tega, da je Sunil Tripathi v trenutku postal najbolj iskana oseba na svetu, ostaja neznanka,« je zapisal Buncombe. »Zgodba okrog napačne identifikacije Sunila Tripathija je opomin, kako prodoren je lahko domet spletnih socialnih omrežij - z dobrimi ali slabimi posedicami. Je pa njegova zgodba tudi spoznanje o tem, kako lahko predsodki zameglijo presojo in razum.«