Sunitski skrajneži v Siriji križali osem upornikov

Križali so jih na glavnem trgu v vasi Deir Hafer, kjer bodo njihova trupla na ogled še tri dni.

Objavljeno
29. junij 2014 15.47
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-REFUGEE
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Damask - Skrajna sunitska skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil) je v soboto v sirskem Alepu javno usmrtila in križala osem upornikov, ki se borijo tako proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada kot tudi proti džihadistom, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

»Isil je v soboto usmrtil osem moških v vasi Deir Hafer v provinci Alep, ker so pripadali uporniškim skupinam, ki se borijo tako proti džihadistom kot tudi proti Asadovim silam. Nato so jih križali na glavnem trgu v vasi, kjer bodo njihova trupla ostala tri dni,« je sporočil observatorij.

O še eni žrtvi križanja poročajo tudi iz kraja Al Bab v Alepu. Nek moški naj bi bil na križu pritrjen osem ur, a je mučenje preživel.

Do poročil prihaja sredi ostrih spopadov na obrobju prestolnice Damask med Isilom in uporniki iz skupine Vojska islama, še navaja observatorij.

Isil, ki je v zadnjih tednih aktiven tudi v Iraku, kjer so njegovi borci zavzeli obsežna območja, se je v sirsko državljansko vojno vključil lani spomladi. Sirski uporniki so njegov prihod sprva pozdravili, saj so bili prepričani, da jim bodo bojne izkušnje njegovih pripadnikov pomagale v boju z Asadom, kasneje pa so mu zaradi številnih zlorab obrnili hrbet.

Uporniki so nato januarja letos proti Isilu sprožili obsežno ofenzivo in jih izrinili iz večjega dela province Alep ter v celoti iz Idliba na severozahodu držav.

Isil ima sicer še vedno trdno v rokah severno provinco Raka, precej moči pa ima tudi v Deir Ezorju na vzhodu države, ki meji na Irak.