»Super Mario«

Mario Monti po 13 mesecih zapušča najvišji položaj v Italiji.

Objavljeno
21. december 2012 21.00
Tone Hočevar
Tone Hočevar

Ekonomist Mario Monti se je kar naenkrat znašel v središču pozornosti evropske in tudi svetovne javnosti, ko ga je predsednik Giorgio Napolitano novembra lani imenoval za dosmrtnega senatorja republike Italije in ga takoj potem postavil - za marsikoga nepričakovano - za predsednika italijanske vlade.

Rojen je bil leta 1943 v Vareseju, tja se je družina med vojno preselila iz Milana, da bi se izognila bombardiranju. Oče je bil bančnik, ki je sina lahko poslal na Bocconi, od nekdaj šolo za elito, ustanovljeno v začetku prejšnjega stoletja. Če rečeš Bocconi, so ti vrata odprta, zagotavljajo uspešneži. Vsi direktorji, predsedniki nadzornih svetov in uprav prihajajo z Bocconija, tudi predsedniki industrijske zbornice, izjem je zelo malo.

Kariero je Mario Monti začel in zaokrožil kot univerzitetni profesor, najprej v Trentu, potem v Torinu, naposled od leta 1985 na Bocconiju, kjer je postal tudi rektor. Leta 1994, po smrti zgodovinskega predsednika Bocconija Giovannija Spadolinija, je postal predsednik najbolj prestižne univerze.

Silvio Berlusconi ga je leto pozneje izbral za evropskega komisarja. V Bruslju je delal dva mandata, celo desetletje, najprej s Santerjem kot komisar za notranji trg, potem s Prodijem kot komisar za konkurenco. V tistih časih se ga je prijel vzdevek »Super Mario«, ki ga spremlja še danes. Ugnal je ameriški General Electric, ko mu je preprečil nakup firme Honeywell, vsemogočnemu Billu Gatesu pa je naložil pol milijarde evrov globe zaradi zlorabe monopolnega položaja na računalniškem trgu.

Leta 2004 mu je Silvio Berlusconi preprečil tretji mandat v Bruslju. Namesto Montija, ki so si ga v Evropi želeli, je poslal svojega bližnjega sodelavca Antonia Tajanija, poraženca rimskih županskih volitev.

***

Objavljeno 14. 11. 2012: Novi italijanski mandatar Mario Monti