Svet Evrope: novi predsednik parlamentarne skupščine Francoz Mignon

Jean-Claude Mignon, ki bo nasledil Turka Mevlüta Cavusogluja, je v nastopu poudaril, da je Svet Evrope danes v krizi.

Objavljeno
23. januar 2012 15.41
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Strasbourg - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je ob začetku zimskega zasedanja za svojega predsednika izvolila francoskega konservativca Jean-Clauda Mignona, ki je bil tudi edini kandidat za ta položaj.

Kot je po pisanju Slovenske tiskovne agencije pojasnil Mignon, je SE po slavnem desetletju v 90. letih minulega stoletja, ko je v svoje vrste sprejel države srednje in vzhodne Evrope, v obdobju od leta 2000 v defenzivi, predvsem nasproti EU. Izrazil je željo, da bilo delovanje PS SE bolj opazno, kar naj bi med drugim dosegli s krčenjem vprašanj, o katerih razpravljajo parlamentarci, in z razvojem parlamentarne diplomacije na območjih, kjer vladajo napetosti.

Parlamentarci PS SE, ki se sestajajo štirikrat letno, so sicer danes sprejeli odločitev, da bodo na tokratnem zasedanju razpravljali o razmerah v Rusiji po parlamentarnih in pred predsedniškimi volitvami, temi pa bosta med drugim delovanje demokratičnih institucij v BiH in dogajanje v Belorusiji.

Drugi dan zimskega zasedanja bo 636-članski bo PS SE tudi izvolil novega komisarja SE za človekove pravice. Kandidati za naslednika Šveda Thomasa Hammarberga, ki se mu konec marca izteče mandat, so Pierre-Yves Monette, Nils Muižnieks in Frans Timmermans. Morebiten drugi krog volitev je predviden za sredo, ko naj bi Hammarberg predstavil poročilo za leto 2011.