Svet federacije potrdil strožjo zakonodajo glede protestov

Da bi nova zakonodaja stopila v veljavo, jo mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin.

Objavljeno
06. junij 2012 15.40
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Zgornji dom ruskega parlamenta je danes potrdil sporno strožjo zakonodajo glede protestov v Rusiji. Da bi nova zakonodaja, ki predvideva znatno višje kazni za udeležbo na nedovoljenih demonstracijah, stopila v veljavo, jo mora podpisati še ruski predsednik Vladimir Putin, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za kršitve zakonodaje glede demonstracij je predvidena denarna kazen v višini do 300.000 rubljev (7200 evrov) za fizične osebe, kar je 60-krat več kot doslej. Doslej je globa za udeležbo na nezakonitih demonstracijah znašala 5000 rubljev (120 evrov). Za pravne osebe oziroma organizatorje demonstracij pa je poslej predvidena celo kazen do milijona rubljev (23.800 evrov).

Poleg tega nova zakonodaja predvideva kazni za organizatorje srečanj večje skupine ljudi, ki sicer niso javne prireditve, a motijo javni red. Tako bi lahko kaznovali tudi ženina in nevesto, na poroki katerih bi izbruhnil pretep.

Zakon mora podpisati še Putin

Da bi zakonodaja stopila v veljavo, jo mora podpisati še predsednik Vladimir Putin, ki je trenutno na obisku na Kitajskem, dodaja STA. Njegov tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je sicer danes potrdil, da bo Putin pred podpisom zakonodaje preveril, ali nova pravila morda omejujejo demokratične pravice in svoboščine državljanov, kar ji številni očitajo.

Putin je v torek na vrhu EU-Rusija v Sankt Peterburgu zagovarjal poostritev zakonodaje in poudaril, da bi se morala opozicija organizirati v stranke.

Ruske oblasti sicer želijo, da bi nova pravila stopila v veljavo še pred množičnimi protesti opozicije, napovedanimi za prihodnji torek.

Številne kritike na račun nove zakonodaje

Nasprotniki nove zakonodaje trdijo, da gre za še en korak k Rusiji kot policijski državi. Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch pa opozarja, da nova pravila praktično onemogočajo nove proteste.

Med kritiki nove zakonodaje je tudi nekdanji predsednik Sovjetske zveze in nobelovec Mihail Gorbačov, ki je prepričan, da bo ruska družba odločno proti novi zakonodaji. Gorbačov je Putina pozval, naj zakona ne podpiše.

K temu sta ruskega predsednika danes pozvala tudi poročevalca Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za Rusijo Andi Gross in György Frunda, ki poudarjata, da bo nova zakonodaja omejila svobodo izražanja in svobodo združevanja v Rusiji.