Švica na referendumu: zavrnili šest tednov dopusta

Švicarji bodo še naprej imeli zakonsko določen minimalni dopust štirih tednov.

Objavljeno
11. marec 2012 16.54
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Bern - Švicarski volivci so danes na referendumu z veliko večino zavrnili podaljšanje zakonsko določenih minimalno štirih tednov dopusta na šest tednov. Glede na vzporedne volitve švicarske javne televizije SF je podaljšanje dopusta zavrnilo 67 odstotkov volivcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Referendum je potekal na pobudo sindikalnega združenja Travail.Suisse, ki meni, da tretjina švicarskih delavcev na delovnem mestu trpi zaradi stresa, prav dodatna dva tedna dopusta pa naj bi pomagala k boljšemu počutju.

Podaljšanju dopusta pa sta nasprotovala vlada in delodajalci, ki so poudarjali, da bi to lahko občutno dvignilo stroške dela, ki so že sedaj visoki, selilo delovna mesta v članice EU, škodilo konkurenčnosti in predvsem povečalo brezposelnost.

V Švicarskem združenju delodajalcev (SAV) so tako današnji izid glasovanja že pozdravili in poudarili, da so volivci prepoznali, »da ima nekaj, kar sprva zveni privlačno, po vnovičnem premisleku številne slabosti«. V Švicarski sindikalni zvezi (SGV) pa so po referendumskem porazu ocenili, da so volivci pač izkazali občutek za realnost.

Švicarski volivci so sicer danes odločali tudi o vrsti drugih vprašanj. Na ravni vse države so tako glasovali tudi o tem, ali naj se število počitniških domovanj v določeni skupnosti omeji na 20 odstotkov.

Pobudo za ta referendum, za katerega še ni izidov oz. projekcij, je sprožila hči odločnega švicarskega okoljevarstvenika Franza Webra, Vera Weber. Kot je poudarjala, je treba tovrstne gradnje, ki so se v zadnjih letih polno razcvetela predvsem v smučarskih letoviščih, ustaviti, saj da ogrožajo okolje, lokalno prebivalstvo pa se sooča z dvigom cen.

V Ženevi, kjer domujeta Svet ZN za človekove pravice in Mednarodni odbor Rdečega križa, pa so volivci na referendumu danes potrdili ostrejše kazni za protestnike. Zaostritev zakonodaje, uperjene proti organizatorjem demonstracij, ki prinaša do 100.000 frankov (83.000 evrov) visoke kazni za tiste, ki bi demonstrirali brez ustreznega dovoljenja, je glede na več kot 90 odstotkov preštetih glasov podprlo skoraj 55 odstotkov volivcev.

V skladu z danes potrjenimi zakonskimi dopolnili, ki jih podpira kantonalna vlada, bodo lahko oblasti od protestnikov zahtevale spremembo lokacije shoda oz. pohoda, če bi ta predstavljala preveliko tveganje za ljudi in premoženje. To pomeni, da bodo lahko oblasti prepovedale shode v središču Ženeve. Novi ukrepi so že pred referendumom naleteli na kritike strokovnjakov ZN za človekove pravice, saj da bodo v preveliki meri omejili pravico do svobode govora.

V Z?richu so medtem volivci odločali o gradnji posebnih garaž, v katerih bi svoje usluge ponujale prostitutke. Pobudniki so mnenja, da bi prodajalke ljubezni s tem umaknili iz stanovanjskih sosesk. Tovrstne garaže bi bile pod nadzorom oblasti, prostitutke bi imele na voljo ginekološko službo, pristojni pa bi tudi lažje obračunali z nasilnimi strankami.